Monday, April 22, 2024
Starost dojenčka  9. teden  10. teden 11. teden  12. teden  13. teden
 TELESNA DOLŽINA  4 cm od glave do trtice, 5,5 cm od glave do peta.  5 cm od glave do trtice, 7,5 cm od glave do peta.  6 cm od glave do trtice, 8,5 cm od glave do peta.  7 cm od glave do trtice, 10 cm od glave do peta.  8 cm od glave do trtice, 12 cm od glave do peta.
 TELESNA TEŽA  10 g  18 g  28 g  45 g  65 g
 RAZVOJ Glavica je vse bolj okrogla. poteze postajajo podobne človeku. Nosnice so še zaprte. Pojavijo se zasnove brbončic, organ za vonj in okus. Izoblikujejo se ustnice, veka pa popolnoma prekrivajo oko. Notranji spolni organi so že dobro oblikovani. Moda izločajo testosteron. Srce utripa 110 do 160 krat na minuto. Obraz je človeški. Dojenček se spontano premika, a gibov vi še ne morete zaznati. Na koži se pojavijo izbokline, iz katerih bodo nastale dlačice in lasje. Pod zasnovami za mlečne zobe se pojavijo zasnove trajnih zob. Jetra so zelo velika in v tej starosti delujejo kot krvotvorni organ. V trebušni slinavki se pojavijo Langerhansovi otočki. Pojavijo se prve kosti, zasnove kosti medenice. Nastajajo prva rebra. Nosnice so odprte. Črevo je predolgo za trebušno votlino in vstopa v popkovnico.  Oči so na svojem dokončnem mestu. Kostni mozek začenja izdelovati krvne celice. Spolne žleze izločajo hormone. Če je deček ima že prostato in penis.  Glavica v premeru meri 3,5 cm. Sklepi že delujejo. Prstki se krčijo proti dlani. Koža že izdeluje barvilo melanin. Usta se zapirajo in odpirajo in pojavijo se gibi sesanja. V prebavilih se snovi vsrkavajo in izločajo.
 DEJSTVA  Iz zarodka – embria je nastal plodfetus.  Materina in otrokova kri se nikoli ne mešata.  90 % teže vašega dojenčka predstavlja voda.  Posteljica je dokončno izoblikovana.  

 


Kategorija:   Nosečnost, Prvo trimesečje
Naslednji prispevek

Pogoste depresije v nosečnosti

13 junija, 2012 0