Wednesday, April 24, 2024

Komarji izbirajo katero osebo bodo napadli, vsaka deseta pa jim je še posebej privlačna, pravi profesor Jerry Butler iz univerze na Floridi. Komarji se ne hranijo s krvjo, temveč je človeška kri samicam potrebna za razvoj jajčec. Vsaka kri pa le ni dovolj dobra.


Kaj privlači komarje?

V 85% primerov so znanstveniki dokazali, da je odgovorna genetska predispozicija komarjev, za ostalo pa so odgovorne spojine, ki se izločajo skozi našo kožo. Teh spojin je več kot 400 in jih je potrebno raziskati, za nekatere pa se že sedaj ve, da komarje privlačijo.

•    Komarje privlači višja koncentracija steroidnih hormonov in holesterola.
•    Višja koncentracija sečne kisline in drugih kislin na koži, komarje privlači tudi  z oddaljenosti petdesetih metrov.
•    Višja koncentracija ogljikovega dioksida (CO2), plina ki ga izdihujemo, prav tako privlači komarje. Osebe, ki izločajo več ogljikovega dioksida so nosečnice, odrasli in fizično aktivne osebe.

Naslednjič ko boste želeli preživeti večer na prostem in se boste hoteli izogniti poljubov komarjev, razmislite o ležalniku in ne o športni aktivnosti. Vaše gibanje, izločen znoj in povečana koncentracija ogljikovega dioksida v izdihani sapi, bodo komarje zagotovo priklicali in praskanje se lahko začne.

Kako komarje pregnati?

Kemijske spojine proti komarjem

Številne spojine proti komarjem se nahajajo na policah skoraj vsake trgovine, seveda pa niso vse enako učinkovite. Njihova učinkovitost je popolnoma odvisna od njene kemijske sestave. Že od leta 1957 je v uporabi spojina DEET (N,N-diethyl-meta-toulamide). V ponovljeni raziskavi je to dokazano najučinkovitejše kemično sredstvo za odganjanje komarjev.  Repelenti z 23,8% DEET-a (večina formul ga vsebuje med 10 in 30%) gostitelja ščitijo okoli pet ur in so povsem varni za uporabo. Po ocenah ameriške akademije za pediatrijo so nizke koncentracije DEET-a (10% in nižje) varne za uporabo pri otrocih starejših od dva meseca. Čeprav je DEET najbolj znan, ni edini repelent v uporabi. Od leta 2005 se je na tržišču pojavil picaridin, ki se je pokazal za enako učinkovitega kot DEET. Je neprimerno bolj ugoden za uporabo, je brez vonja in pušča čist svež občutek na koži. Picaridin je prav tako varen za otroke, starejše od dveh mesecev. Avonov Skin-So-Soft, se prav tako pojavlja kot repelent, vendar rezultati kažejo, da je nekoliko manj učinkovit od DEET-a. Leta 2006 se je na tržišču pojavil metofluthrin. Ne nanaša se direktno na kožo, temveč v obliki tablet v majhno škatlico na baterije ali elektriko iz katere potem izhlapeva repelent.

Naravna alternativa

Če se želite izogniti kemijskim spojinam obstaja nekaj alternativ. Repelenti bazirani na olju soje, citronele, cedre, poprove mete, limonske trave in geranija nudijo kratkotrajno zaščito. Olje evkaliptusa, lahko ponudi tudi dolgotrajnejšo zaščito in je enako učinkovito kot nizke koncentracije DEET-a. Olje evkaliptusa je varno za otroke nad tremi leti starosti. V zadnjih nekaj letih so se pojavile spojine, ki vsebujejo tiamin, vendar niso dokazano učinkovite.

Pasti za komarje

Se ne želite mazati s kemijskimi in naravnimi repelenti. Alternativo predstavljajo tudi pasti za komarje. Gre za pasti, ki vsebujejo komarjem privlačne spojine npr. ogljikov dioksid, toploto in vlago. Na ta način umirajo samice, kar pomeni manjše število komarjev v prihodnosti. Novi trendi, predvsem v državah kjer je ta mrčes najbolj razširjen, so obleke prežete s kemijskim insekticidom permethrinom. Prodaja se kot »must have« za vse ljudi, ki več časa preživljajo na prostem.

Dobro se je izogniti stoječi vodi, ki služi kot idealno leglo komarjev. Samica odloži jajčeca na površini mlakuž, na površini vlažnih in zamašenih odtokov, posodah s stoječo vodo in ostalih vlažnih mestih. Z njihovo eliminacijo iz okolja eliminiramo tudi komarje.

Poudariti je potrebno, da so komarji več kot le roj neznosnežev, ki nas stalo nadlegujejo. Komarji s piki prenašajo tudi bolezni. V prvi vrsti je vsekakor malarija zaradi posledic katere še vedno umre več 100.000 ljudi, prenaša pa tudi virus Zahodnega Nila, ki lahko prav tako privede do smrtonosnih obolenj. Poleg tega pa lahko piki privedejo do življenjsko nevarnih alergijskih reakcij.  

Preberite še:

Kako se izogniti nevarni pasji vročini?

Zdravila za na morje

Kako nad jutranjega mačka

Dehidracija

Kakovosten spanec

 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Mobiteli povzročajo tinitus

13 junija, 2012 0