Sunday, May 26, 2024


Rjuhe

Bolj ko so rjuhe čiste, sveže in naravne, boljši je spanec. Vsi se potimo – tudi ponoči, zato je pomembno, da izberete rjuhe, ki so izdelane iz organskih, naravnih vlaken, ki absorbirajo vlago in omogočajo koži, da diha. Pozimi so še najbolj primerne tople, flanela rjuhe, poleti pa so najboljše lanene. Lahko uberete tudi cenejšo različico, to je mešanico bombaža in satena. Najmanj okolju in nam prijazne so rjuhe iz poliestra, ker so izdelane iz vlaken na osnovi nafte. Prav tako se izogibajte svilenim rjuham, ki jih lahko čistite le v kemičnih čistilnicah, saj se s kemičnim čiščenjem sproščajo strupeni hlapi. 

 

Odeja 

Spanec je lahko zelo sproščujoč in regenerativen, če ste pokriti z ekološko volneno odejo, ki vas greje, ko vas zebe in hladi, ko vam je vroče. Čeprav so volnene odeje drage, vam je lahko v tolažbo, da se lahko s pravilno nego prenašajo iz roda v rod. Za tiste, ki so alergični na volno, je naslednja najboljša izbira odeja iz organskega bombaža, ki so tudi cenejše od volnenih. Prepričajte se le, da bombaž ni obdelan s smolami.

Vzglavnik 

Seveda mora biti za optimalen spanec tudi vzglavnik iz naravnih vlaken, ta še toliko bolj, saj ste večino časa z nosom zakopani v mehko blazino. Gotovo vam ne bi bilo všeč, če bi vaš vzglavnik po določenem času začel oddajati neprijeten vonj. Najboljša izbira je zopet organski bombaž in volna. Pri vzglavnikih pa morate biti še posebej pozorni tudi na morebitno plesen. Vanj vsako noč izdihate precej vlage, zato ga čim večkrat prezračite. Najbolje je, če ga postavite na sonce, da se osuši.
 

Vzmetnica 

Najbolj skrb zbujajoče kemikalije, ki jih pogosto najdemo v vzmetnicah, so pesticidi, herbicidi, kemikalije, ki zavirajo gorenje, razna topila proti madežem in formaldehid. Zaviralci gorenja so zelo pogosti v vzmetnicah iz poliuretanske pene. Razen če je vaša vzmetnica iz čiste organske volne, je bila verjetno obdelana z zaviralci ognja. Volna je naravno odporna proti ognju in je zato manj verjetno, da je bila kemično obdelana iz tega razloga. Ko boste kupovali vzmetnice iz volne, bodite pozorni, da bo organska, saj dosti ovac redno ‘okopajo’ v koktejlu polnem pesticidov, da bi odstranili zajedavce.

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Slabi učitelji zavirajo dobre učence

13 junija, 2012 0