Thursday, May 23, 2024

Kot poudarja predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo pri Ginekološki kliniki Eda Vrtačnik Bokal, bo novost pomenila manj stroškov za zdravstveno blagajno, predvsem pa manj zdravstvenih zapletov za nosečnice in novorojenčke.


Po novem vstavljanje le enega zarodka
Do zdaj je bila običajna praksa vstavljanja dveh zarodkov, ki pa zdaj ne bo več obvezna, saj je pogosto povzročala težave. Nosečnost z dvojčkoma je bila namreč obremenilna za mater, pomenila pa je tudi tveganje za plod, saj je pogosto prihajalo do prezgodnjih porodov. Kot pojasnjuje Vrtačnik Bokalova, bo novost prišla v poštev zlasti za ženske, mlajše od 35 let, ki razvijejo zarodke dobre kakovosti. Kakovost zarodkov je namreč mogoče že zanesljivo oceniti s pomočjo laboratorijskih metod.

Pravica do postopka OBMP tudi pri naslednjih nosečnostih
Na Ginekološki kliniki so povedali, da so program oblikovali po zgledu Belgije, kjer je tovrstna praksa že vključena v nacionalni program. Pri nas so belgijski način še nadgradili, saj ima tam par pravico do šestih ciklusov oploditve z biomedicinsko pomočjo v celem življenju, pri nas pa bo par lahko šest postopkov porabil za prvo nosečnost, za vsako naslednjo pa spet štiri. Zdravstveni svet je predlog potrdil že maja, zdaj pa je dal soglasje k novostim tudi minister za zdravje Andrej Bručan.

Preden pa bo program dokončno začel veljati, mora Zavod za zdravstveno zavarovanje še spremeniti pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vir: RTVSLO 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Otroška izbirčnost je tudi dedna

13 junija, 2012 0