Friday, April 12, 2024

Bolezni iz omenjenih skupin pa so v reproduktivnem obdobju ženske zelo redke, po menopavzi pa se odstotek obolevanja približa moškemu. Prav zaradi tega je veljalo načelo, da imajo steroidni hormoni s poreklom iz jajčnikov, preventivni učinek. Estrogen ugodno vpliva na vsebnost lipidov in žilno funkcijo, ter posreduje pri vazodilatacijskem učinku.


V času reproduktivnega obdobja so lahko ženske izpostavljene hormonskim vplivom, ki so drugačni od tistih, ki so povezani s pravilno aktivnostjo jajčnikov. Nekatere ženske uporabljajo sintetične estrogenske – progesteronske preparate za preventivno preprečevanje nenačrtovane nosečnosti. Nosečnost je povezana z daljšimi obdobji izpostavljenosti višjim vsebnostim estrogenov in progesteronov.

Ženske, ki se pri spočetju zatekajo k pomoči zdravilom za stimuliranje ovulacije, so podvržene nenaravnemu procesu ustvarjanja pravega hormonskega ravnovesja. Prav zaradi tega je potrebno oceniti vpliv reproduktivne anamneze na tveganja cerebro in kardiovaskularnih bolezni.

V raziskavi so iskali povezavo med nosečnostjo in porodi, ter skupne smrtnosti kot posledico kardiovaskularnih bolezni (cardiovascular disease – CVD), vključno z koronarno srčno boleznijo (CHD) in ne-koronarno srčno CVD. V raziskavi je sodelovalo 1.294 žensk, pripadnic srednjega družbenega sloja. Zbrani podatki so plod kliničnih pregledov, fizičnih pregledov in laboratorijskih testov.

Nosečnost in porod so razdelili v pet skupin (0, 1, 2, 3, 4 ali več). Povprečna starost sodelujočih je bila 70,6 let, povprečno število nosečnosti in rojstev živih otrok, je bilo 2. Povprečna starost vstopa v menopavzo je bila 46,5 let, povprečno trajanje obdobja menopavze je bilo 23,7 let. V času poteka raziskave je umrlo 707 žensk, 46,5% smrti so pripisali CVD (20,5% CHD in 26% ne-CHD CVD).

Ženske z večjim številom nosečnosti in porodov so v menopavzo vstopale starejše, zato so v njej preživele manj let, imele so nekoliko povišan indeks telesne teže, redkeje so bile podvržene estrogenski terapiji, pogosteje pa so bile vključene v terapijo za diabetes melitus.

Večvariantna analiza, poleg starosti in drugih znanih dejavnikov tveganja je pokazala, da imajo ženske s štirimi ali več nosečnosti, v primerjavi z nikoli nosečimi ženskami, nižje tveganje smrtnosti za posledicam CVD. Analiza trenda je pokazala nižjo smrtnost za posledicami kardiovaskularnih bolezni in ne-koronarnih srčnih bolezni z večjim številom nosečnosti.

Spolni steroidi vplivajo na kardiovaskularni sistem. Estrogeni imajo številne pozitivne učinke, vendar tudi nekaj slabših, ki so povezani z dejavniki tveganja za kardiovaskularne bolezni. Nosečnost zagotavlja pogoje, ki imajo dolgotrajen pozitiven vpliv na zdravje kardiovaskularnega sistema.

Nekaj raziskav je poskušalo pojasniti povezavo med nosečnostjo in porodi, ter smrtnosti za posledicami kardiovaskularnih bolezni. Ness z ekipo je prijavil rahlo povečano tveganje za CVD in CHD pri ženskah s šest in več nosečnosti. Palmer z ekipo je objavil višje tveganje za srčni infarkt pri ženskah s pet in več nosečnosti. Omenjena raziskava pa je njuno delo postavila pod vprašaj, saj so imele ženske s štirimi ali več nosečnostmi nižje tveganje smrti za posledicami CVD in ne-CHD CVD.

Zakaj je prišlo do odstopanj pa je razlaga jasna. Populacija pacientov vključenih v raziskavo je bila različna, obolevnost in smrtnost nista veljali za isto ciljno skupino, analitični modeli pa so se med raziskovalci precej razlikovali. Za pravo povezavo med reproduktivno anamnezo in smrtnostjo kot posledico CVD, se morajo raziskovalci osredotočiti tudi na druge dejavnike tveganja.

Potrebno je upoštevati, zakaj imajo ljudje različno velike družine. Zagotovo tukaj vpliva tudi social-ekonomski status. Velikost družine je tesno povezana s težavami, ki spremlja spočetje. Ženske z manj otroki imajo težave s plodnostjo, nekateri vzroki neplodnosti pa so znani dejavniki tveganja za CVD, npr. sindrom policističnih jajčnikov. Ženske z več otroki imajo s spočetjem manj težav, kar lahko povežemo z boljšim splošnim zdravjem. Nosečnost skozi spremembe hormonskega ravnovesja na ženske deluje pozitivno, kar je v kasnejšem življenju povezano z nižjim tveganjem.

Odkritja zahtevajo nadaljnje raziskave vpliva steroidnih hormonov na kardiovaskularno zdravje in nam lahko pomagajo pri odkrivanju žensk, z višjim tveganjem obolevanja in smrti kot posledica kardiovaskularnih bolezni v kasnejšem življenju.