Friday, April 12, 2024

Mednarodni tim znanstvenikov je odkril osem genov, ki kontrolirajo vsebnost steroidnih hormonov za katere verjamejo, da so vključeni v procese staranja in večnosti.


Odkriti geni kontrolirajo koncentracijo dihidroepiandrosteron sulfata (DHEAS) v krvi. To je hormon, ki ga organizem izgublja skupaj s staranjem.

Predhodne raziskave so pokazale, da se vsebnost DHEAS do petinosemdesetega leta zniža za 95%. Smatra se, da to znižanje povzroča nekatera bolezenska stanja.

Mednarodna ekipa znanstvenikov je odkrila osem genov, ki kontrolirajo vsebnost DHEAS, vključno z geni nameščenimi v regijah povezanimi s starostnimi boleznimi, kot je npr. diabetes tip 2 ali limfom.

Gene so odkrili po analizi vsebnosti DHEAS-a in genskega profila skoraj 15.000-ih Evropejcev in Američanov.

Dr. Guangju Zhai, vodja raziskave kateri rezultati so bili objavljeni v reviji PLoS Genetics je dejal: »To je prva velika raziskava, ki želi odkriti misterij delovanja DHEAS-a. Naslednje pomembno vprašanje je, ali lahko zadrževanje visoke vsebnosti DHEAS-a upočasni procese staranja in prepreči nastanek bolezni, ki se povezujejo s staranjem.«

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Spojine v maskari

13 junija, 2012 0