Monday, April 22, 2024

Do tega zaključka so prišli znanstveniki iz britanske University of Birmingham, ki so izvedli raziskavo v kateri je sodelovalo 18.000 ljudi, ki so v otroštvu premagali rak.


Petindvajsetletna raziskava je pokazala, da imajo odrasli, ki so v otroštvu že premagali raka, večjo obolevnost za novo obliko raka, predvsem črevesja in ledvic.

V skupini so zabeležili 873 novih primerov raka, v primerjalni skupini ljudi splošne populacije pa se je številka ustavila pri 216 primerih.

Rezultate raziskave je objavila strokovna revija Journal of  the American Medical Association. Raziskava je razsvetlila tveganja s katerimi se soočajo ljudje v srednjih letih, ki so v otroštvu premagali rak.

Dr. Raoul Reulen, avtor raziskave, je dejal: »Poznamo vse vrste raka za katere najpogosteje zbolijo ljudje, ki so v otroštvu rak že premagali. Prav zaradi teh podatkov lahko preprečimo ali pa že zelo zgodaj odkrijemo nove primere raka, ter upamo na uspešno zdravljenje in hitro ozdravitev. Skupno gledano je številka ponovno obolelih relativno nizka, vendar kljub vsemu bivše paciente usmerjamo v sodelovanje v obstoječih programih za zgodnje odkrivanje raka na črevesju, materničnem vratu in dojkah.«

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Več kot 115 milijonov otrok dela na nevarnih delih

13 junija, 2012 0