Monday, April 22, 2024

 


Kakorkoli že, tudi nosečnosti z več kot tremi plodi niso popolna neznanka. V številnih primerih imajo tudi ti otroci veliko verjetnost preživetja in normalnega razvoja. V medicinski praksi poznamo celo dva primera osmerčkov, ob katerem je po porodu umrl samo en otrok.
 

Etiologija

Kot smo že dejali se dvojčki rodijo približno na 1:80-100, trojčki približno 1:6.400 porodov. Vse ostale oblike večplodne nosečnosti se pojavijo zgolj v razmerju 1:700.000 nosečnosti.

Oblike večplodne nosečnosti

•    Monozigotna večplodna nosečnost: oploditev enega samega jajčeca, ki se nato deli v dve ali več zigot. Rezultat monozigotne večplodne nosečnost so enojajčni dvojčki ali dvojčice, istega spola, ki nosita enak genetski zapis. Če do delitve pride v obdobju prvih treh dneh, bo imel vsak plod svojo posteljico – horion in amnion. Bihorialnih, biamnionalnih monozigotnih dvojčkov je deset odstotkov vseh dvojčkov. V primeru delitve v zgodnjem obdobju blastocite (4 – 8 dni) bo horionska votlina skupna, amnijska pa deljena, monohorialnih, biamnialnih monozigotnih dvojčkov je petina vseh dvojčkov. Delitev po osmem dnevu privede do monohorialnih, monoamnialnih dvojčkov, kar predstavlja desetino vseh dvojčkov. Delitev po trinajstemu dnevu privede do siamskih dvojčkov.
•    Dizigotna večplodna nosečnost: v primeru, ko se med ovulacijo sprostita in oplodita dve (ali več) jajčni celici, govorimo o dvojajčni ali dizigotni večplodni nosečnosti. Ploda sta lahko različnega spola, njun genom pa nosi različen genski material. Dizigotnih večplodnih nosečnosti je približno dve tretjini vseh večplodnih nosečnosti. Vsak plod ima svojo posteljico, horion in amnion. Dvojajčna dvojčka diagnosticiramo že v nosečnosti.
•    Polizigotna večplodna nosečnost: je kombinacija monozigotne in dizigotne večplodne nosečnosti. Ta oblika večplodne nosečnosti je zelo redka, zato jo imenujemo tudi polizigotni fenomen.
 

Vzroki

Vzroki spočetja večplodnih nosečnosti so različni in odvisni številnih dejavnikov:

•    Biološki: oploditev enega (monozigotna delitev) ali več jajčec (dizigotna oploditev).
•    Neplodnost: zdravljenje neplodnosti oz. stimuliranje ovulacije in spočetje s pomočjo biomedicinske oploditve povečajo verjetnost večplodne nosečnosti.
•    Starost matere: s starostjo se v organizmu spremeni hormonsko ravnovesje. Po 35-tem letu starosti se pri ženskah prične pospešeno izločanje folikel stimulirajočega hormona, ki lahko povzroči večplodno nosečnostjo.
•    Genetski: Večplodne nosečnosti so pogoste pri ženskah z zgodovino večplodnih nosečnosti v družini.
•    Rasa: Na Japonskem se večplodna nosečnost pojavi v razmerju 1:1000 porodov, pri belcih približno 10:900 porodov, pri nigerijskemu plemenu Yoruba pa 45:1000 porodov.

 

Tveganja

Največji problem večplodnih nosečnosti predstavlja prezgodnji porod: čim več je plodov, tem nižja je gestacijska starost.

•    Zastoj plodove rasti v maternici, ki je pogost razlog za interuterino smrt ploda
•    Diskordantna rast dvojčkov: pri bihorialnih dvojčkih jo lahko pripišemo različnim prehranjevalnim sposobnostim posteljic. Pri monohorialnih so možne žilne povezave, ki lahko povzročijo sindrom transfuzije od dvojčka k dvojčku (TITS).
•    Višje je tveganje kromosomopatij in ostalih anomalij ploda. Največ anomalij pripisujemo motnjam centralnega živčnega sistema.
•    Nosečnice imajo zaradi močno povečane maternice in visoke vsebnosti hormonov več zapletov in težav: bruhanje v zgodnji nosečnosti, preeklampsija, placenta praevia, slabokrvnost,
•    Nosečnice s prej diagnosticiranimi obolenji (srčne bolezni, visok krvni tlak, ledvične bolezni, bolezni dihal,…) so še bolj ogrožene, kot v enoplodni nosečnosti.
•    Nizka porodna teža
•    Distocija ali težak porod, če se v primerov porodnih zapletov porodničar ne odloči pravočasno za urgentni carski rez.
 

Kako skozi nosečnost?

•    Skrbite za pravilno prehrano. Uživajte hrano bogato z vitamini in minerali, še posebej s folno kislino, kalcijem in magnezijem. Prav tako povečajte vnos beljakovin.
•    Obiskujte redne preglede v nosečnosti, ki so v primerih večplodne nosečnosti pogostejši. Pozorno poslušajte zdravnikove nasvete.
•    V primeru večplodne nosečnosti bo vaša nosečniška teža nekoliko višja od običajno predpisane. Z zdravnikom se posvetujte o vaši idealni telesni teži za določeno gestacijsko obdobje.
•    Večplodna nosečnost se pogosto konča z rojstvom pred predvidenim datumom poroda. V zadnjem trimesečju nosečnosti na potujte v oddaljene in neznane kraje.

http://youtu.be/oe5AV8PcKBo

Preberite še:
4D ultrazvok
Ultrazvok
Ultrazvok in razvoj avtizma
Biopsija horionskih resic
Testi in preiskave v nosečnosti
 

Naslednji prispevek

Prekomerna telesna vadba lahko preloži nosečnost

13 junija, 2012 0