Monday, March 4, 2024

Številni strokovnjaki pravijo, da se morajo otroci prehranjevati raznovrstno, spoznati morajo različne okuse in se sami odločiti katera hrana jim ustreza in katera ne.
Vse več staršev pa se v zadnjem času odloča, da bo svojim otrokom namenilo samo vegetarijansko ali vegansko prehrano.


V Sloveniji trenutno nimamo prave ocene števila ljudi, ki se prehranjujejo izključno vegetarijansko ali vegansko. Že samo en pogled na trgovinske police pa je dovolj, da lahko vidimo, da je vegetarijanskih in veganskih izdelkov in pripravkov v ponudbi vedno več, prav tako pa se širi tudi gostinska ponudba, ki svoje jedi prilagaja tovrstnemu načinu prehranjevanja.

Razlika med vegetarijanci in vegani

Mnogi med nami sicer še vedno ne poznajo bistvenih razlik med vegetarijanci in vegani in oboje smatrajo za bolj kot ne enake, kar se tiče prehrane. A temu ni tako – vegetarijanci, ki so bili v preteklosti bolj razširjena skupina kot vegani, so tisti, ki ne jejo mesa, jedo pa vse ostale živalske izdelke, kot so jajca ali mleko. Največ vegetarijancev živi v Indiji, kjer je takšen način prehranjevanja razširjen že več stoletij.
Nasprotno pa vegani ne uživajo nobenih živil živalskega izvora, med katere sodijo meso (kopenskih in morskih živali), mleko in mlečni izdelki, jajca in med.

Vegetarijanska in veganska prehrana pri otrocih

Vse več strokovnjakov se ukvarja s preučevanjem pozitivnih učinkov izključevanja mesa in ostalih živalskih produktov iz otroške prehrane. Nekateri izmed njih zatrjujejo, da veganska prehrana zmanjšuje nastanek nekaterih bolezni in pomaga pri zdravem razvoju otrok.
Obenem pa tudi vsi svarijo, da mora biti, kljub izključevanju mesa iz jedilnikov, otroška prehrana raznovrstna, predvsem pa mora vsebovati dovolj vitaminov, potrebnih za otrokov razvoj.

Vegetarijanska in veganska prehrana v slovenskih vrtcih in šolah

Čeprav je pred leti pri nas obveljal zakon o subvenciji malice srednješolskih otrok, ki je med drugim poskrbel tudi, da so srednješolci lahko izbirali med vegetarijanski ali mesno malico, pa v večini vrtcev in osnovnih šol za tovrstno izbiro še ni poskrbljeno. Eden izmed vrtcev, ki otrokom nudi vegetarijanske obroke, je vrtec Najdihojca, ki je že pred leti zaživel s to idejo. Na problem vsakodnevnega vključevanja mesa v malice in kosila otrok v vrtcih sicer med drugim opozarjajo tudi različna veganska društva, v veliko primerih pa se kar starši sami dogovorijo z vzgojitelji, da njihovim otrokom pripravljajo samo vegetarijansko ali vegansko hrano.

Porast števila vegetarijancev in veganov vsekakor prinaša spremembe v ponudbi prehrane, tudi v vrtcih in šolah, je pa seveda izbira vsakega starša ali bo svojega otoka navadil na prehrano, ki izključuje meso in mesne izdelke. Vsekakor pa je pred kakršnokoli odločitvijo priporočljivo prebrati tudi kakšno poročilo raziskav, ki se izvajajo v tej smeri.

Kategorija:   Prehrana
Naslednji prispevek

KAKO OKREPITE OTROKOV IMUNSKI SISTEM Z ZAJTRKOM?

19 februarja, 2019 0