Saturday, May 25, 2024

Minister za zdravje, Mike o’Brien, se je v imenu vlade pred parlamentom žrtvam talidomida in njihovim družinam opravičil, ter izrazil globoko sočustvovanje.


Minister za zdravje je sporočil, da so v januarju za žrtve vključene v združenje Thalidomide Trust iz proračuna izdvojili 2o milijonov funtov (22 milijonov evrov). V združenju je včlanjenih 466 žrtev tega nevarnega zdravila.

Denar bo žrtvam omogočil adaptirati njihove domove in tako pripomogel k lažjemu gibanju žrtev.

Štiriinsedemdesetletni Guy Tweed, predstavnik združenja, je kljub petdesetletni zamudi, nad vladino odločitvijo navdušen.

»Opravičilo ni namenjeno samo žrtvam talidomida, temveč tudi staršem in vsem, ki so otroke izgubili v prvih mesecih njihovega življenja,« je še dodal.

Talidomid (komercialno ime Contergan) je bilo zdravilo namenjeno preprečevanju jutranjih slabosti v nosečnosti, prodajal pa se je v 40-tih državah po svetu. Že zelo kmalu so ga povezali s pogubnimi stranskimi učinki zdravju zarodka.

Okoli 10.000 otrok na svetu se je zaradi stranskih učinkov zdravila rodilo brez rok ali nog, ali z atrofijami (zmanjšana velikost organa) rok, stopal ali nog.

Naslednji prispevek

Tvegano uživanje marihuane v nosečnosti

13 junija, 2012 0