Monday, June 17, 2024

Prvo tromesečje

Okoli dvanajstega tedna nosečnosti maternica že doseže velikost grenivke. Raste navzgor in navzven, vendar je še vedno locirana v medenici. V primeru večplodne nosečnosti se maternica razteza hitreje. V tem terminskem obdobju lahko ginekolog z abdominalno palpacijo že otipa plod.


Drugo tromesečje

V drugem tromesečju bo vaša maternica velika približno kot melona. Velikost maternice in seveda ploda botrujeta, da maternica počasi zapusti varno območje medeničnih kosti. V tem obdobju nosečnosti je zgornji rob maternice lociran med popkom in prsnico. Rast maternice okoliške organe potiska iz svojih običajnih mest, kar povzroča napetost na same organe, njihove mišice in vezi. Bolečine kot posledice omenjenih fizioloških sprememb so povsem normalne.

Med osemnajstim in dvajsetim tednom nosečnosti bo vaš ginekolog izmeril razdaljo od sramne kosti do vrha maternice. Zgornji del maternice se imenuje fundus, zato meritev imenujemo fundalna višina. To število se običajno ujema s tedni nosečnosti (centimeter več ali manj): če dolžina meri 32 centimetrov ste noseči približno 32 tednov… V kolikor nosečnost ni vaša prva, je meritev nekoliko višja. Normalna velikost maternice pomeni, da se nosečnost in razvoj ploda odvijata po ustaljeni razvojni praksi. Ob gestacijski starosti pa je večja ali manjša maternica lahko simptom enega izmed zapletov v nosečnosti, zato je potrebno dodatno testiranje.

Tretje tromesečje

V tretjem tromesečju maternica doseže velikost lubenice. Maternica se razteza od intimnih predelov do prsnega koša. Pred samim rojstvom se plod spusti nižje v medenico.

Po rojstvu se maternica postopoma vrne v svojo prvotno formo in položaj. Deflacija maternice se imenuje involucija. Involucija ponavadi traja približno šest tednov. 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti