Wednesday, June 19, 2024
13 januarja, 2022

Veste, kakšne so lahko prirojene nepravilnosti maternice?

By 0 1040 Views

Kakšne so lahko prirojene nepravilnosti maternice?


Hipoplazija/ ageneza – v to kategorijo spada prirojeno pomanjkanje ali močna nerazvitost izostanka razvoja maternice in njenega vratu (ageneza), ali njun nepopoln razvoj (hipoplazija). Najpogostejša oblika se imenuje Mayer – Rokitansky – Kuster – Hauser sindrom pri katerem ni razvita ne maternica, ne maternični vrat, niti zgornji del vagine. Pacientke s tem sindromom, zaradi odsotnosti organov, nimajo možnosti reprodukcije.

Enoroga maternica (uterus unicornis) – nastane zaradi nepopolnega razvoja enega Mullerjevega voda. Votlina maternice je običajno normalno razvita, razviti so tudi cervix in jajcevod. Lahko se razvije zakrneli rog, ki je navadno asimptomatski in lahko ali pa ne komunicira z votlino maternice. Če je v rogu prisoten endometrij in ta ne komunicira z votlino maternice, se lahko pojavljajo ciklične bolečine v trebuhu. V tem primeru je treba zakrneli rog operativno odstraniti.

Dvojna maternica (uterus didelphys)  – Za maternico didelphys je značilno popolno ne spajanje mullerijevih vod, kar vodi v dve ločeni maternici. Ker se razvija skupaj s sečili, lahko najdemo tudi nepravilnosti ledvic. Večina žensk je asimptomatskih, vendar se lahko pojavi disparevnija (boleči spolni odnosi) ali dismenoreja (boleča menstruacija). Povečano je tveganje za spontane splave, zastoj plodove rasti in  nedonošenost.

Dvoroga maternica (uterus bicornis) –Prisotna je pregrada votline maternice, ki je večja od 1cm, prav tako je spremenjena oblika površine maternice. Nožnica je normalno razvita. Povezana je z delnim zlitjem müllerjevih vod. Glede na to je separacija rogov maternice lahko popolna, delna ali minimalna.

Pregrada maternica – (uterus arcuatus) stopnja septiranja lahko sega od zgolj nekoliko vbočenega fundusa maternice do popolne pregrade maternice s pregrado vagine (uterus in vgagina duplex ali didelphus). Večja pregrada maternice naj bi bila povezana s pogostejšimi spontanimi splavi.

Uterus arcuatus – imenujemo tudi srčasta maternica, za katero je značilno, da se njen zgornji del (fundus) vboči. To lahko odkrijemo že z ultrazvočni pregledom. Načeloma ne potrebuje zdravljenja

Klinični znaki

Pogosto odkrijemo razvojne nepravilnosti zaradi ginekoloških težav ali težav med nosečnostjo. Pri najstnicah se lahko pojavijo bolečine v trebuhu zaradi obstrukcije ali endometrioze, boleče menstruacije, nenormalne vaginalne krvavitev ali bolečina v nožnici. Številne anomalije se odkrijejo v sklopu preiskav med zdravljenjem neplodnosti. Pri pregradi nožnice se lahko pojavijo bolečine pri spolnem odnosu ali pa pri poskusu vstavljanja tampona. Razvojne nepravilnosti maternice so povezane z večjimi težavami v nosečnosti, kot so pogostejši spontani splavi, prezgodnji porod, krvavitve med porodom in po njem, zastoj plodove rasti, nosečnostna hipertenzija in porod s carskim rezom. Potencialne težave so lahko tudi z zanositvijo in neplodnostjo, splavom, prezgodnji porod ter nepravilno lego ploda.

Diagnostika

Večino nepravilnosti odkrijemo zaradi prisotnih različnih simptomov. Odkrijemo jih s pomočjo ultrazvočne preiskave, v pomoč so nam tridimenzionalni ultrazvok (3D), magnetna resonanca (MR) in histerosalpingografija, ki prestavljajo optimalno metodo (t. i. zlati standard) v odkrivanju razvojnih nepravilnosti spolovil. Redkeje se odločimo tudi za vaginoskopijo, histeroskopijo ali laparoskopijo.

Kategorija:   Žensko zdravje