Sunday, April 14, 2024

Center za nadzor in preventivo bolezni iz Atlante (CDC) pravi, da je v ZDA skupno potrjenih 141 primerov okužb s prašičjo gripo.


»Prizadetih je vse več ljudi, veliko pa jih je neposredno izpostavljeno novemu virusu H1N1,« je na novinarski konferenci v Atlanti dejala namestnica direktorja pri CDC, dr. Anne Schuchar.

Nancy Cox, ki je predstojnica CDC-jevega oddelka za gripo ima o naravi novega virusa dobre novice.

Preliminarne analize H1N1 virusa kažejo, da mu za smrtonosno pandemijo, podobno španski iz leta 1918, manjkajo določena »virulentna znamenja«.

Uradniki iz New Yorka objavljajo, da se gripa še ni razširila. Župan Michael Bloomberg pravi, da se je bolezen do sedaj pokazala za »relativno majhno motnjo«.

Iz Mehike prihajajo poročila, ki pravijo, da se je z virusom okužilo zelo malo sorodnikov obolelih s prašičjo gripo. Minister za zdravstvo, Jose Angel Cordova pravi, da se znižuje število novih primerov okužb.

»Pričakovali smo geometrijsko progresijo, vendar se v tem primeru ne razvija v to smer,« je še dejal.

V Mehiki sicer v veljavi ostajajo vse mere proti širjenju epidemije, šole so še vedno zaprte, prav tako restavracije, odpovedane so vse javne prireditve.

Strokovnjaki istočasno opozarjajo, da je še prezgodaj zaključevati o tem, kaj lahko naredi nova inačica virusa H1N1, ter da se je modro pripraviti na najbolj črn scenarij.

Dr. Peter Palese, vodilni raziskovalec za gripo iz Medicinske fakultete Mount Sinai v New Yorku pravi, da je nov virus podoben ostalim povsem običajnim virusom gripe.

»Ni razloga verjeti, da gre za zelo nevaren virus«, pravi Palese.

 

Zaradi česa se je podelal ves zahodni svet?

Odgovor je smešno žalosten. Po vsem negativizmu, ki trga po sodobni družbi in njeni politični ureditvi, se je v precepu znašel mikroskopsko majhen virus, ki mu je po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO), v štirinajstih dneh celotnega šest milijardnega cirkusa, uspelo okužiti nekaj več kot 400 (štiristo) ljudi, za njegovimi posledicami pa je umrlo 108 oseb. Je to res znak za preplah, ali gre zgolj za odvračanje pozornosti od svetovne politične in gospodarske krize.

 

Kaj pravijo številke?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v Mehiki potrjenih nekaj več kot tristo primerov okužb s prašičjo gripo (A/H1N1), v ZDA 109 primerov, Avstrija 1, Kanada (34), Nemčija (3), Izrael (2), Nizozemska (1), Nova Zelandija (3), Španija (13), Italija (1), Švica (1) in Anglija (8). Nekateri viri navajajo nekoliko višje številke.

Če brskamo po podatkih, ki so prav tako zapisani na uradni strani Svetovne zdravstvene organizacije lahko razberemo, da za posledicami lakote na svetu vsakih ŠEST SEKUND umre otrok. Če vzporedno primerjamo številke, se je o epidemiji, skoraj vsi mediji že pišejo o pandemiji, sploh vredno pogovarjati?
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kolike pri dojenčku

13 junija, 2012 0