Wednesday, May 29, 2024

Avstralski raziskovalci trdijo, da odkritje pomeni velik korak pri razumevanju pojave visokega krvnega tlaka v nosečnosti.


Hipertenzija se v razvitem svetu pojavi pri skoraj 10% nosečnic, v državah tretjega sveta pa je pogosta povzročiteljica smrti mater. Če se stanje ne zdravi lahko povzroči eklampsijo, ki v nosečnosti resno ogrozi življenje matere in otroka.

Omenjeno raziskavo, v kateri je v obdobju desetih let sodelovalo več kot 1.000 otrok, so izvedli strokovnjaki Bolnišnice za ženske in otroke v Adelaidi.

Prisotnost virusne nukleinske kisline, so v vzorcih krvi odkrili pri 1.326 novorojenčkih. Raziskovalci trdijo, da njihovo delo potrjuje, kako je izpostavljenost virusnim infekcijam, še posebej virusom iz skupine herpes simpleks virusov, povezana s pojavom preeklampsije in rojstvom otrok pred predvidenim datumom poroda.

»Odkritje je zelo razburljivo, za nadaljnja odkritja pa bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo odkrile povezanost med virusno izpostavljenostjo in gensko podkrepljenimi slabšimi rezultati v nosečnosti (visok krvni tlak, rojstvo pred PDP in cerebralna paraliza),« je dejal profesor Alastair MacLennan, ki je vodil raziskavo.

Raziskavo so v celoti objavili v reviji British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Naslednji prispevek

Kardiotokografija – CTG

21 oktobra, 2012 0