Saturday, June 22, 2024

Merimo dva tlaka zgornji ali sistolični in spodnji ali diastolični tlak npr. 120/70 mm Hg. Višji kot je krvni tlak, težje srce črpa kri. Srčni napor pa lahko vpliva na delovanje srčne mišice.


Hipertenzija ali visok krvni tlak prizadene okoli 10 – 15% nosečnic. V nosečnosti poznamo dve vrsti visokega krvnega tlaka:

  • Kronična hipertenzija – prisotnost visokega krvnega tlaka pred nosečnostjo
  • Gestacijska hipertenzija – visok krvni tlak povezan z nosečnostjo, ki lahko vodi v preeklampsijo in eklampsijo.

Za vsako od obeh vrst hipertenzije pa obstajajo tri stopnje:

  • 140/90 – 149/99 mm Hg je blaga hipertenzija, ki običajno ne zahteva zdravljenja
  • 150/100 – 159/109 mm Hg je zmerna hipertenzija
  • 160/110 in več pa umeščamo v stopnjo hude hipertenzije

Kronična hipertenzija

Številne ženske s kronično hipertenzijo, krvni tlak uravnava in nadzira s pomočjo ciljnih zdravil. V drugem delu nosečnosti ponavadi krvni tlak spontano upade, zato je moč vsaj za nekaj časa prekiniti terapijo z antihipertenzivnimi zdravili.

Nekatera zdravila za zdravljenje hipertenzije  pa za uživanje v nosečnosti niso primerna. Ob morebitni nosečnosti se nujno posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom. Morda boste morali zdravilo zamenjati za ustreznejšega.

Nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka namreč oslabijo pretok krvni v posteljici in posledično do ploda. Pomembno je, da se redno udeležujete pregledov v nosečnosti. Le z natančnim nadzorom lahko omogočimo zdrav in normalen razvoj ploda.

Vzdrževanje normalnega krvnega tlaka je ključ do zdrave nosečnosti in poroda.

Življenjski slog

Fizična aktivnost je najboljša izbira za uravnavanja krvnega tlaka v nosečnosti. Plavanje in sprehodi sta le dve izmed mnogih enostavnih oblik vadbe. Jejte zdrave, uravnotežene obroke, iz prehrane izločite sol, ki je eden izmed poglavitnih ‘vzdrževalcev’ visokega krvnega tlaka. Zagotovo ste že slišali, da se npr. proti visokemu krvnemu tlako lahko borimo tudi s česnom. Žal relevantnih dokazov o tem ni. Poleg česna pa so se miti razširili še na druga hranila:

  • Magnezij – sicer hudo pomanjkanje magnezija vodi v preeklampsijo, vendar njegov presežek ne znižuje krvnega tlaka
  • Folna kislina – pomanjkanje folne kisline sicer povzroča spontan splav, zastoj rasti ploda, ter prirojene napake ploda, vendar ne lajša simptomov visokega krvnega tlaka
  • Vitamin C in E – sta pomembna antioksidanta, vendar tudi zanju ni dokazano, da uspešno znižujeta krvni tlak

Visok krvni tlak zaradi nosečnosti

Z nosečnostjo induciran visok krvni tlak ali gestacijska hipertenzija prizadene približno 16% nosečnic. Običajno se pojavi v poznem gestacijskem obdobju in sicer po 32. tednu nosečnosti.

Preeklampsija

Preeklampsija je opredeljena kot pojav hipertenzije, proteinurije ali obojega po 20. tednu nosečnosti. Lahko jo spremljajo še drugi znaki in simptomi kot so edemi (otekanje), motnje vida, glavobol in bolečina v žlički.

Preeklapsija vpliva tudi na delovanje posteljice, zato so potrebni dodatni preventivni pregledi in meritve. Preeklampsija prizadene 2 – 5% nosečnic. Če je ne zdravimo lahko povzroči epileptične napade nosečnice, v nekaterih sicer redkih primerih pa celo smrt.

Porod

Zdravila za uravnavanje krvnega tlaka se normalno jemlje do poroda. Ob blagi in zmerni hipertenziji se krvni tlak spremlja tudi med porodom. V primeru mejnih vrednosti si lahko obetamo naravni vaginalni porod. V primeru hude hipertenzije se priporoča carski rez.

V vsakem primeru se po porodu vedno preveri krvni tlak otročnice. Ob prisotnosti kronične hipertenzije se krvni tlak natančneje preverja še dodatnih štirinajst dni po porodu.

Ob gestacijskem diabetesu se ob prvem ginekološkem pregledu preveri smelost nadaljnjega medikamentnega zdravljenja.

Dojenje

Večina antihipertenzivnih zdravil ne prehaja v materino mleko in nimajo vpliva na dojenega otroka.

Naslednji prispevek

Nasveti nosečnicam

28 maja, 2015 0