Monday, June 17, 2024

Nižje vrednosti vitamina D pri odraslih in otrocih so povezane z reducirano fizično močjo, malo pa je znanega o tem kako, vitamin D vpliva na razvoj otroka v maternici.


Raziskovalci iz Southamptona so v raziskavi analizirali 678 parov mater in otrok, ter pri štiriletnih otrocih ocenjevali moč stiska rok in splošne fizične predispozicije.

Višja koncentracija vitamina D pri materah je bila povezana z močnejšim stiskom rok ( = 0,10 SD/SD, P = 0,013), rezultati ob uskladitvi z ostalimi dejavniki, kot sta dolžina dojenja in fizična aktivnost so ( =0,13 SD/SD, P = 0,014).

Rezultati so pokazali močnejši stisk rok pri otrocih z višjo vsebnostjo vitamina D pri njihovih materah.

Nekoliko manj je bila vidna korelacija med vsebnostjo vitamina D pri materah in mišični masi otroka, ki je bila statistično zanemarljiva ( = 0,06 SD/SD, P = 0,15). Tudi mišična masa ob dodajanju dodatnih faktorjev ni bila verodostojna ( = 0,09 SD/SD, P = 0,11).

»Povezanost materinega vitamina D in mišične mase pri otrocih lahko vplivajo na kasnejše zdravstveno stanje; mišična masa raste in svoj vrhunec doseže že v zgodnjih mladih letih, takoj za tem počasi upada. Pri odraslih ljudeh je nizka mišična masa povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z razvojem diabetesa, padcev in zlomov,« je dejal dr. Nicholas Harvey, ki je vodil raziskavo.

»Obstaja velika verjetnost, da višja mišična masa kot posledica višje vsebnosti vitamina D pri materah, vztraja dlje časa in na ta način ščiti pred obolenji in stanji, ki so povezani z izgubo mišične mase v starejšem obdobju.«

Naslednji prispevek

Nadzor gestacijskega diabetesa po porodu

27 februarja, 2014 0