Wednesday, June 19, 2024

Vsebuje moja prehrana dovolj vitamina D?

Zagotovo ne! Zadnje raziskave so pokazale, da so imele ženske, ki so zaužile vsaj 100 µg vitamina D dnevno, veliko nižje tveganje rojstva pred predvidenim datumom poroda. Raziskava je potrdila, da je omenjena vrednost vitamina D koristna tudi za razvoj ploda. Za primerjavo, povprečna vrednost zaužitega vitamina D med nosečnostjo znaša zgolj 10 µg na dan.


Zakaj je vitamin D med nosečnostjo tako pomemben?

Vitamin D je pomemben gradnik imunskega sistema, izjemno pomembno vlogo igra pri diobi celic in zdravju kosti, zagotovo pa je njegova poglavitna vloga recepcija absorpcije presnove kalcija in fosforja. Številne raziskava so potrdile korelacijo med nizko vrednostjo vitamina D v krvi in povečanim tveganjem obolevanja za nekaterimi vrstami karcinoma, avtoimunskih obolenj, nevroloških bolezni, inzulinske rezistence in kardiovaskularnih obolenj.

Vitamin D je potreben za zdrav razvoj plodovega skeletnega sistema, pomanjkanje vodi v razvoj preeklampsije.

Kaj povzroča pomanjkanje vitamina D?

V tem trenutku ima približno polovico slovenskega prebivalstva v krvi prenizko vsebnost vitamina D, vključno z nosečnicami. Razlogi, zakaj je temu tako, so širši. Ponujamo vam kratek seznam živil, ki vsebujejo vitamin D:

·         Jajčni rumenjak

·         Losos

·         Mleko in mlečni izdelki

·         Jetra

·         Sonce

Za približno 75% ljudi, ki imajo intoleranco na laktozo, mleko in mlečni izdelki ne predstavljajo zanesljivega vira dobave vitamina D.

Poleg prehrane pa na absorpcijo vitamina D vpliva življenjsko okolje in vaše vsakodnevne navade:

·         Preživet čas na prostem

·         Zaščitne sončne kreme

·         Pigmentacija kože

·         Starost

·         Prekomerna telesna teža

·         Gastrointestinalno zdravje

·         Absorpcijska sposobnost organizma

Vitamin D je pravzaprav hormon, ki se zbudi ob pomoči sončne svetlobe. Absorpcijo sončne svetlobe in proizvodnjo vitamina D pa ovirajo:

·         Kreme z zaščitnim sončnim faktorjem

·         Prekomerna telesna teža

·         Starost nad 50 let

Prav iz zgoraj omenjenih razlogov ne preseneča, da je število ljudi s hipovitaminozo D tako visoko.

Kako lahko poskrbim za dnevni odmerek vitamina D?

Enostavno, na jedilnik umestite živila, ki vsebujejo vitamin D. Raziskave so potrdile, da je 5 – 10 minutna izpostavljenost sončnim žarkom (roke, obraz, noge) vsaj dva do trikrat na teden dovolj za zagotavljanje zadostne količine vitamina D. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili, ali sintetično obliko vitamina D. Ergokalciferol je vegetarijanska oblika vitamina D, holekalciferol pa je izdelan iz sestavin s poreklom živali (ponavadi iz ribjih jeter ali ovčjega lanolina). Ker so molekule vitamina D živalskega izvora precej manjše jih naše telo lažje in veliko uspešneje absorbira. 

Naslednji prispevek

Piercingi in nosečnost

10 julija, 2014 0