Monday, April 22, 2024

Nosečnice naj ne bi smele uživati vitamina E saj obstaja verjetnost, da se bo pri otroku razvila ena od motenj srca, poroča Telegraph.  


Že samo tri četrtine priporočene dnevne količine vitamina E, devetkrat povečajo nevarnost rojstva otroka s prirojeno srčno napako, odkriva nova raziskava.  

Nevarnost grozi tudi otrokom, ki so spočeti mesec dni pred materinim prenehanjem uživanja vitamina E, trdijo znanstveniki.  

Do teh zaključkov so prišli ob preučevanju prehrambenih navad pri 276 ženskah, ki so rodile potomce s prirojenimi srčnimi napakami, ter jih primerjali s prehranjevalnimi navadami 324 žensk, ki so rodile zdrave otroke.  

Celo 32% mater otrok s prirojeno srčno napako je v povprečju zaužilo 14,9 miligramov vitamina E na dan. Priporočilo evropskih medicinskih strokovnjakov je, da bi morala odrasla oseba dnevno zaužiti najmanj 20 miligramov vitamina E. Vitamin E se lahko uživa v obliki dodatkov k prehrani, nahaja pa s tudi v orehastih plodovih, semenkah, rastlinskem olju in jajcih.  

Čeprav znanstveniki še ne vedo zaradi česa vitamin E povečuje tveganje za razvoj srčne motnje pri zarodku sumijo, da kot antioksidant vpliva na neravnotežje antioksidantov in oksidantov v tkivu zarodka.  
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kmalu tableta proti raku na prostati

13 junija, 2012 0