Sunday, October 6, 2024

Hrana, ki vsebuje vitamin E – to so predvsem rastlinska olja, arašidi in jajca, je bistvena pri razvoju zarodka, so ugotovili raziskovalci z Medicinske in stomatološke univerze v New Jerseyju.


To posledično pomeni tudi, da tisto, kar je znano kot zdrava prehrana, ni nujno najboljše za razvoj zarodka. Hrana z vitaminom E je namreč pogosto tudi bogata z maščobami. Skupina strokovnjakov pod vodstvom doktorice Therese Scholl je opazovala 1231 nosečnic in pri njih izmerila raven vitamina E na začetku in nato še v 28. tednu nosečnosti.

Ugotovili so, da je bila povprečna teža otrok mater z višjo ravnijo ene od oblik vitamina E, alfa-tokoferola, za 20 odstotkov višja kot tistih otrok, katerih matere so imele v krvi manj alfa-tokoferola.

To obliko vitamina E je sicer mogoče najti tudi v posebnih vitaminskih pripravkih za nosečnice. Strokovnjakom pa še ni uspelo ugotoviti, ali je za razvoj otroka dovolj, da mati jemlje le vitaminske tablete.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

O prehladu in gripi

13 junija, 2012 0