Tuesday, March 28, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Magnezij, ki med drugim skrbi za imunski sistem, je potreben za zdravje kosti, mišic in živcev. Magnezij ščiti pred stresom, najdemo ga v žitu, semenkah, špinači ali oreščkih.


Folna kislina pomaga pri tvorjenju novih celic, ščiti srce in kardiovaskularni sistem, še posebej pomembno je njeno uživanje v nosečnosti. Najboljši vir folne kisline je temnolistnata zelenjava, najdemo jo tudi v mesu modre ribe, avokadu, stročnicah in soji.

Kalcij je najpomembnejši gradnik kosti in mišic, pomaga pri normalni proizvodnji krvi, ter vzdržuje zdrav krvni tlak. Najdemo ga v mleku, algah, suhem sadju, sardinah, zeleni zelenjavi in orehastih plodovih.

Od vitaminov najprej omenimo vitamin D, ki proizvaja hormon, ki je potreben za absorbcijo kalcija, imunski sistem, delovanje ščitnice, ter pomaga pri zdravljenju raka na dojkah. Najdemo ga v mesu, mleku in ribjem olju, seveda pa je najboljši vir vitamina D sonce.

Vitamin B7 ali vitamin H znan tudi kot biotin, je zadolžen za presnovo sladkorja v energijo, pravilno presnovo in zdravje kože. Najdemo ga v korenju, cvetači, rumenjaku, bananah in gobah, ter piščančjem mesu in ribah.

Možgane ščiti vitamin B12, vzdržuje nevrone in krvne celice, pomaga pri gradnji DNK in preprečuje anemijo, kar je še posebej pomembno pri vegetarijancih in veganih. Največ ga vsebujejo živila živalskega izvora kot so jajce, mleko in mlečni izdelki.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Z vinom proti depresiji?

2 septembra, 2013 0