Monday, July 15, 2024

Povečanim potrebam po ostalih vitaminih in mineralih je priporočljivo zadostiti z urejeno in pravilno prehrano, po nasvetu zdravnika pa lahko nosečnica poskrbi za zadosten vnos tudi s pomočjo vitaminskih in mineralnih dodatkov. Najpogosteje zdravnik svetuje pripravke z železom, pogosto v kombinaciji z vitamini, ter kalcijeve dodatke, predvsem ženskam, ki ne uživajo mleka oziroma mlečnih izdelkov.
 


Samozdravljenje v času nosečnosti

V primeru zdravstvenih težav v nosečnosti je priporočljiv posvet z zdravnikom oziroma ginekologom. V primeru blažjih težav (npr. prehlada, blagih prebavnih motenj, težav z venami) vam lahko svetujemo v lekarni. Vedno povejte, da ste noseči, saj so le nekatera zdravila za samozdravljenje primerna za nosečnice (npr. Fiziološka raztopina za nos, Slezov sirup za blaženje kašlja, suhe Borovnice, Laneno seme oziroma Glicerinske svečke pri morebitnih prebavnih težavah, kreme in geli z izvlečki divjega kostanja v primeru težav z venami). V kolikor so težave dolgotrajnejše, je obisk pri zdravniku nujen.
 

Kaj boste potrebovali pri skrbi za otroka?

Proti koncu nosečnosti si lahko v lekarni priskrbite tudi marsikaj, kar boste potrebovali pri skrbi za otroka v prvih dneh po rojstvu, pa tudi pozneje – 70 % alkohol in tampone ter gazo za oskrbo novorojenčkovega popka, mandljevo ali olivno olje za nego kože (mazilo za nego otroka, hladilno kremo, posip za otroke, čaj za dojenje ter čaj za otroke), Kuminov sirup za blaženje trebušnih krčev,…

Vir: Mariborske lekarne

Naslednji prispevek

Prehrana v nosečnosti

13 junija, 2012 0