Monday, April 22, 2024

Czeizel je v začetku 70-ih let vodil prvo klinično raziskavo o preprečevanju prirojenih okvar hrbtenice (nevralne cevi). Klinična raziskava je pomenila prelomnico v uporabi multivitaminskih pripravkov s folno kislino, ki so jih dajali nosečnicam zato, da bi še pred spočetjem preprečili okvaro nevralne cevi in drugih prirojenih nepravilnosti. Ker je to še vedno edina tovrstna raziskava in so njene ugotovitve še vedno zelo aktualne, jih je Czeizel predstavil tudi slovenski strokovni javnosti.


Ključna sta že prva dva tedna

Poudaril je pomen jemanja multivitaminskega pripravka s folno kislino v prvih dneh po oploditvi, saj sta prva dva tedna od spočetja ključna za zdrav razvoj ploda. Ko ženska ugotovi, da je noseča, je v veliki meri že prepozno za preprečitev najhujših okvar hrbtenice, zato je nujno, da jemlje multivitaminski pripravek s folno kislino že nekaj mesecev pred načrtovano zanositvijo ter prve tri mesece nosečnosti. Preventiva je edini način preprečevanja tovrstnih hudih okvar ploda.

Multivitaminski pripravek s folno kislino zmanjša možnost okvare hrbtenice za kar 92 odstotkov, hkrati pa bistveno zmanjša možnost pojava tudi drugih nepravilnosti. Najpogostejše prirojene okvare so kardiološke bolezni, le-te zmanjša za približno 40 odstotkov, sledi 30-odstotno zmanjšanje možnosti pojava okvar urinarnega trakta ter drugih okvar. Zaradi vseh teh prednosti jemanja multivitaminskega pripravka s folno kislino je, kmalu po objavi te študije, ena najuglednejših medicinskih revij na svetu New England Journal of Medicine objavila priporočilo za preventivo.

Priporočila: multivitamin s folno kislino

Še posebej se priporoča jemanje multivitaminskega pripravka v kombinaciji s folno kislino, saj se je izkazalo, da samo folna kislina zmanjša pojavnost okvare nevralne cevi za približno 70 odstotkov, medtem ko multivitamin v kombinaciji s folno kislino za več kot 90 odstotkov. Multivitamin v kombinaciji s folno kislino odpravlja tudi številne druge napake. Zaradi vseh teh koristi za otroka je ameriško ministrstvo za zdravje že pred leti izdalo priporočilo za jemanje multivitamina s folno kislino.

Prehranski dodatek ali 15 krožnikov brokolija

Evropa je glede tega še nekoliko v zaostanku, prav zato pa je osveščenost bodočih mamic toliko pomembnejša. Zaenkrat je Elevit Pronatal edini tovrsten multivitamin, ki ima za sabo tudi klinične raziskave. Na našem trgu so na voljo številni multivitamini za nosečnice, tako s folno kislino, kot brez nje. Dr. Czeizel je še opozoril, da velja zmotno prepričanje, da je zdrava prehrana nosečnice dovolj za zagotavljanje potrebne količine folne kisline. Teoretično je sicer možno, vendar bi morala ženska vsaj mesec dni pred in med nosečnostjo pojesti 15 krožnikov brokolijev ali špinače.

Naslednji prispevek

Hitra prehrana povzroča spontani splav

13 junija, 2012 0