Saturday, June 22, 2024

Vzrok

Vzrokov, ki lahko pripeljejo do obolenja je več. Med njimi so: virusi (echovirus, mumps, HIV), bakterije (stafilokoki in streptokoki), paraziti (ehinokoki), glivice (kandida albicans), številne primarne bolezni: melanom, levkemija, revmatoidni artritis, revmatska vročica, amiloidoza, ter določena zdravila.


Akutni perikarditis

Najpogosteje ga povzročajo različni virusi, ter se imenuje suhi perikarditis (pericarditis sicca).

Simptomi, ki se pojavijo so: izguba apetita, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, utrujenost, znojenje, ter bolečine v področju srca, ki se širijo na vrat in levo rame. Med ležanjem na hrbtu se bolečina okrepi, pojavi se kašljanje in globoko dihanje, zato pacientom pogosto odgovarja sedeči položaj.

Akutni perikarditis je lahko zaradi poškodb perikarda tudi eksudativen. Izcedek, ki se nabira v perikardni votlini, ter prihaja iz krvnih žil, ki se nahajajo na vetih perikardijskih listih.

Simptomi te oblike perikarditisa so: oteženo požiranje, bolečina v področju srca, dispnea, kašelj in kolcanje. Obraz pacienta pomodri, izbočijo se oči, pogosto se pojavi visoka telesna temperatura.

Kronični perikarditis

Kronični perikarditis (pericarditis constrictiva) povzroča čvrst, fibrozen perikard, ki omejuje delovanje srca.

Simptomi so: despnea, kašelj, tahikardija, povečana jetra, cianoza, v hujših primerih ascites (edemi v trebušni votlini) in edemi v spodnjih okončinah.

Tamponada srca

Je stanje pri katerem prihaja do nabiranja izcedka v perikardu in izenačitvi intraperikardnega tlaka s tlakom v srčni votlini, kar privede do manjše oskrbe s krvjo srca in ostalega organizma.

Simptomi: hipotenzija (nizek krvni tlak), tahikardija in sistemski venski zastoj.

Diagnoza in zdravljenje

Diagnoza se postavlja na podlagi anamneze in kliničnega pregleda, potrebne so tudi dodatne preiskave: RTG, ultrazvok srca, EKG, CT in magnetna resonaca.

Zdravljenje akutnega perikarditisa se obvezno izvaja v bolnišnici. Najprej je potrebno znižati telesno temperaturo in preprečiti bolečine. Stanja se zdravijo z antipiretiki in analgetiki. Za zdravljenje se uporabljajo tudi kortikosteroidi, antiinflamatorna zdravila in antibiotiki.

V primeru tamponade srca je potrebna punkcija izcedka.

 

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Ste moškemu všeč

11 februarja, 2014 0