Thursday, May 30, 2024

Simptomi

Edini pravi način postavitve diagnoze je pogled v sluhovod z otoskopom, s katerim prepoznamo znake okužbe. Seveda pa se pred obiskom zdravnika pojavijo nekateri značilni simptomi:


·         Vnetje ušes se ponavadi prične s prehladu podobnimi simptomi npr. izcedek iz nosu

·         Telesna temperatura otroka je višja od 38,5˚C

·         Dojenček je nemiren, joka več kot ponavadi, še posebej leže

·         Znake bolečine in nelagodja kaže z vlečenjem za uho

·         Iz sluhovoda se lahko pojavi izcedek (gnoj ali celo kri), ki je znak, da se je pretrgala membrana na bobniču – običajno se zaceli v nekaj tednih

Zdravljenje

Otroke mlajše od dveh let se ponavadi zdravi z antibiotiki, pri starejših se za potrebe antibiotične terapije počaka dan ali dva. Pri dveh ali več let starih otrocih, resnost okužbe po dveh dneh spontano oslabi.

V tem vmesnem času bolečino lajšamo s paracetamolom (Calpol, Lekadol…), če je dojenček starejši od šestih mesecev se v nekaterih primerih, seveda v posvetu s pediatrom, prepiše tudi ibuprofen. Toplo oljčno olje, je naravni analgetik in antiseptik, ter ga apliciramo direktno v sluhovod.

Včasih pediater predpiše kapljice za uho. V primeru počenega bobniča aplikacija ni dovoljena.

Pri verižnem vnetju srednjega ušesa se v nekaterih primerih skoti bobnič vstavi kateter. S katetrom se na notranji in zunanji strani bobniča sprosti in uravnovesi zračni tlak, ter pomaga pri odtekanju izcedka.

Vstavljanje katetra je kratkotrajno, otroci ponavadi niso hospitalizirani. 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Zakaj varajo ženske?

19 avgusta, 2014 0