Thursday, April 25, 2024

 


Simptomi

Vnetje Bartolinijeve žleze (bartholinitis, ali abcess glandulae Bartholin) je gnojno vnetje, ki ga povzroča več vrst anaerobnih bakterij (bakterije, ki za življenje ne potrebujejo kisika).

Absces (gnojni skupek) se razvija 2-4 tedne. Glavni simptom je bolečina. Diagnozo postavimo pri ginekološkemu pregledu.
 

Zdravljenje

Potek zdravljena je odvisno od enega, ali več dejavnikov: velikosti povečane žleze, bolečine, okužbe in starosti pacientke. V nekaterih primerih se žleza vrne v normalne okvirje že s tri do štiri dnevnim namakanjem v topli vodi (Sitz kopel). Terapija s kopeljo je do pacientk zelo prijazna, saj za zdravljenje, žleze ni potrebno predreti.

V vseh ostalih primerih gre za manjše kirurške postopke, ki jih zdravnik opravi v svoji ordinaciji. V teh postopkih zdravnik cisto prebode in vstavi kateter skozi katerega odteče tekočina. Po štirih do šestih tednih zdravnik kateter enostavno odstrani. Tudi z vstavljenim katetrom lahko povsem normalno opravljate vsakodnevne aktivnosti, o spolnih odnosih pa se morate posvetovati z zdravnikom.

Marsupializacija je lokalni postopek pri katerem zdravnik z majhnim rezom tekočini omogoči neoviran iztok iz žleze. Zdravnik kirurški rez oskrbi s šivi na začetku in koncu reza, in na ta način omogoči iztek limfne tekočine skozi odprtinico. Okrevanje traja nekaj tednov, med tem časom pa boste morale za vpijanje tekočine uporabljati higienske vložke.

Manj pogosti postopki vključujejo uporabo laserja, ali popolno kirurško odstranitev celotne žleze. Oba postopka se ponavadi opravita v zdravnikovi ordinaciji, zato hospitalizacija ni potrebna.

 

Ali so recidivi pogosti?

V kolikor se tvorba samo zareže in evakuira gnojni izcedek, so ponovne pojave bolezni zelo pogoste. Potreben je obsežnejši kirurški poseg, po katerem se bolezen redko ponovi. V kolikor se stanje ponavlja, je potrebno žlezo in njen izhodni kanal v celoti odstraniti. Ravno tako se posega poslužujemo v primeru žensk nad 40-tim letom starosti, pri katerih obstaja večja možnost nastanka maligne tvorbe. Če sumite, da imate povečano Bartolinijevo žlezo takoj obvestite svojega zdravnika. Le zgodnja in prava diagnoza sta garancija za uspešno in učinkovito zdravljenje.
 

Kategorija:   Ginekologija, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Delovanje ženskih spolnih hormonov

13 junija, 2012 0