Wednesday, April 17, 2024

Vnetje očesne veznice, sluznice, s katero je prevlečana notranja stran veke, ima lahko številne vzroke: dim, prah, močna svetloba, virusi ali bakterije. Vnetje očesne veznice – konjunktivitis je lahko posledica alergije ali spremljevalni pojav kake druge bolezni, kot so ošpice.
Oko je boleče in se solzi, je zelo rdeče in občutljivo na svetlobo. Lahko se izloča sluzast ali gnojni izloček.


Ali mora otrok k zdravniku?

Pojdite k zdravniku, če se vnetje očesne veznice v 48 urah ne začne izboljševati ali če se pojavlja huda bolečina.

Kako pomaga zdravnik?

•    Če je vnetje očesne veznice povzročila okužba, zdravnik predpiše kapljice ali mazilo za oči.
•    Če težave povzroči tujek, ga zdravnik odstrani.
Če otrok trpi za alergijskim vnetjem očesne veznice, zdravnik predpiše antialergijske kapljice za oči, na primer kromoglicerinsko kislino in poskuša najti snov, ki to alergijo izzove.

Kako simptome lajšate sami?

•    Kadar otrok ni več izpostavljen vzrokom, kot so dim ali močna sončna svetloba, se v večini primerov vnetje očesne veznice popravi v nekaj dneh.
•    Večkrat dnevno splakujte otroku oči z mlačno prekuhano raztopino soli. Za vsako oko uporabljajte vedno svež bombažni ali lanen robec – ne vate, ker se cefra. Tudi hladni ovoji otroku dobro denejo.
•    Mirovanje prizadetega očesa pod očesnim povojem blaži bolečine.
•    Najbolje je, da otrok ostane v sobi, v vsakem primeru v senci. Nadenite mu sončna očala, vendar ne s cenenimi plastičnimi stekli – samo pravo steklo zadrži ultravijolične žarke.
•    Homeopatsko pomaga euphrasia D4 globule in euphrasia  kaplice za oči. Prosi zatečenosti pomaga apis mellifica D4, trikrat dnevno 5 globul.

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Osamljenost uničuje zdravje

13 junija, 2012 0