Thursday, May 30, 2024


Vnetje želodčno-črevesne sluznice (gastroenteritis ) je obolenje, ki ga povzročijo virusi ali bakterije. V 60-ih odstotkih primerov je povzročitelj rotavirus, v 20-ih odstotkih pa bakterije kot salmonela ( najpogostejši povzročitelj zastrupitve z živili), šigele (povzročitelj griže) ali bakterije koli. Preostalih 20 odstotkov se razdeli na mikroorganizme, na primer lambije in amebe ali glivice, kot so kvasovke (soor ) in plesni. Povzročitelji pridejo v telo predvsem s pokvarjeno  hrano.
Vnetje želodčno-črevesne sluznice se pojavi v dveh oblikah: vnetje črevesja s trebušnimi bolečinami kot kolike in sluzasto-krvavo drisko, vendar brez bruhanja,  ali z želodčno-
Črevesnimi težavami kot sta driska in bruhanje. V obeh primerih se lahko pojavi zmerna do visoka vročina. Simptomi se pojavijo nenadoma: otroku lahko po obroku nenadoma postane slabo in začne bruhati. Resnost bolezni je odvisna  od količine izgubljene tekočine in s tem povezane izgube življenjsko pomembnih soli (elektrolitov). Kolikor manjši je otrok, toliko hitreje lahko izguba tekočine vodi do izsušitve telesa in do ogrožanja življenja.
Kadar trpi vaš otrok zaradi obilne in krvave driske,  je lahko vzrok – poleg salmonele in šigele – tako imenovana enterohemoragična bakterija Echerichia coli, ki se najpogosteje nahaja v surovem kravjem mleku in surovi govedini, lahko pa se prenese že od obolelih. Skoraj vsakemu drugemu prizadetemu grozijo težki zapleti kot krvavitve v črevesju in odpoved ledvic.

Ali mora otrok k zdravniku?

Pojdite k zdravniku, če vaš dojenček dlje kot šest ur bruha in/ali ima drisko. Pri večjih otrocih ne odlašajte z obiskom pri zdravniku več kot 12 ur, razen če se otroku stanje izboljša.
Pomembno: kadar otrok trpi izključno zaradi driske s krči v trebuhu, morate pomisliti tudi na vnetje slepiča. Celo akuten pojav Crohnove bolezni ni izključen.

Kako pomaga zdravnik?

•    Zdravnik postavi diagnozo.
•    Za nadomestitev izgubljene vode predpiše bogat vnos tekočine (rehidracija). Pri neustavljivem bruhanju vnese zdravnik tekočino z infuzijo v krvne žile.
•    Za ustavitev dražljaja bruhanja predpiše zdravnik včasih svečke ali kapljice.
•    Otroku predpiše dieto, lahko za želodec in črevesje.

Kako simptome lajšamo sami?

•    Za nadomestitev izgubljene tekočine je posebej primerna ustrezna koncentracija elektrolitov v obliki prahu iz lekarne ali doma pripravljen pomarančni čaj, zeliščni čaj, slana mineralna voda in nemastna, slana mesna ali zelenjavna juha.
•    Pri driski lahko čaju dodaste raztopljene ogljikove tablete.
•    Za dieto brez maščob in sladkorja dajte otroku slane palčke, grisine, hrustljav kruh, prepečenec ali en do dva dni stare preste.
•    Ko postane blato trdnejše in se redkeje pojavi, morate naslednje tri dni dajati otroku slan krompir, riž, testenine in naribana jabolka z zdrobljeno banano. Po treh dneh se mora zdravstveno stanje otroka zadovoljivo izboljšati.
•    Za dojenčke dobite zdravo prehrano v lekarnah.

Ko se  otroku zdravstveno stanje po vnetju želodčno-črevesne sluznice izboljšuje, mu dajajte lahko prebavljivo hrano z malo maščobami in brez sladkorja – da preprečite ponovni izbruh bolezni.

Preventiva:  izogibajte se pokvarjenih, prestarih, prehitro odtajanih ali neprepečenih živil. Perutnina, jajca – predvsem mehko kuhana, kreme  in majoneze se nevarne zaradi okužbe s salmonelami. Z neopranim sadjem ali solato se velikokrat okužimo s povzročitelji driske. Najboljša zaščita pred nevarno drisko, ki jo povzroča bakterija Escherichia coli: pijte samo pasterizirano mleko – ne surovega ali neprekuhanega naravnost iz kmetije. Govedino pred uživanjem vedno dobro prepecite.

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

HPV – humani papiloma virus

13 junija, 2012 0