Monday, June 17, 2024

Dehidracija

Dehidracija nastane kot posledica prevelike izgube telesnih tekočin in prenizkega nadomeščanja izgubljene tekočine. Telo tekočino izgublja z uriniranjem, potenjem, dihanjem, sam organizem jo potrebuje za presnovne procese…


Diuretiki kot so kofein, nekatera zdravila in alkohol še povečujejo izgubo telesnih tekočin. Telesne tekočine se nadomeščajo tako s hrano, kot pijačo.

Simptomi blage dehidracije vključujejo žejo, bolečine v sklepih in mišicah, glavobol in zaprtje. Značilen je tudi močan vonj temno obarvanega urina.

Koliko vode potrebujemo?

S hrano zagotovimo približno 20% telesnih potreb po tekočini, ostalo moramo nadomestiti s pijačo. Oseba težka približno 75 kg mora na dan zaužiti približno dva litra tekočine. Na vnos tekočin pa vplivajo vsakodnevni dejavniki kot so temperatura zraka, telesna aktivnost, nadmorska višina…

Voda je poceni in najboljša izbira za hidracijo telesa. Ne vsebuje kalorij in dodatnih aditivov. Brezalkoholne pijače in sirupi, ustekleničena voda in voda z okusom, vsebujejo sladkor, vendar brez ostalih dodatnih hranilnih vrednosti. Nekaterim so dodani vitamini ali minerali.

Športni in energetski napitki vsebujejo vitamine in minerale, ki tudi med fizično aktivnost ohranjajo vsebnost elektrolitov v organizmu. Seveda se nekako po naporni vadbi priporočajo, vendar je potrebno paziti, vsaj vsebujejo mnogo sladkorja in kalorij, nekateri celo kofein.

Kupljeni sadni in zelenjavni sokovi sicer vsebujejo naravne vitamine in minerale, vendar se njihova trajnost podaljšuje z eno izmed natrijevih spojin.

Pretiravanje s kofeinskimi napitki, kavo, čajem, energijskimi napitki povzroča dehidracijo, posledično organizem prepojijo s kofeinom, kar pogosto vodi v nemir in živčnost. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Najstniki: Anatomija moških spolnih organov

31 julija, 2014 0