Friday, July 19, 2024

Zdravilo je v prometu tudi v Sloveniji. Na agenciji za zdravila pri ministrstvu za zdravje za sedaj novice še niso komentirali.


Znanstveniki so na podlagi 23 študij, ki so jih že pred njimi na 1,6 milijona ljudeh po vsem svetu opravili njihovi kolegi, ugotovili, da nesteroidno protivnetno zdravilo diclofenacum, ki ga v večini evropskih držav prodajajo pod imenom voltaren, izdeluje pa ga švicarska farmacevtska družba Novartis, za 40 odstotkov povečuje tveganje bolezni srca in ožilja, predvsem srčnega infarkta in nenadne smrti.

Predstavnik ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) David Graham zato bolnikom svetuje uporabo alternativnega zdravila naproxen, slednji namreč po dosedanjih ugotovitvah ne povečuje omenjenega tveganja.

Novartis zavrača navedbe

Mnenje Grahama je sicer zavrnil tiskovni predstavnik Novartisa John Gilardi, ki je dejal, da so njihovi strokovnjaki temeljito raziskali stranske učinke voltarena in menijo, da glede na druga nesteroidna protivnetna zdravila ni povečanega tveganja za kardiovaskularne bolezni.

Kot je znano sta naproxen ali ibuprofen, prav tako nesteroidni zdravili, lahko škodljiva za prebavni trakt, zato znanstveniki proučujejo novo generacijo istega zdravila, ki bi omililo bolečino, pri tem pa ne bi poškodovalo želodca ali črevesja. Eno takih zdravil naj bi bil vioxx, ki pa so ga zaradi nevarnosti srčnega infarkta pred dvema letoma umaknili s tržišča. Ugotovili so, da je tveganje povezano s količino zaužitega zdravila, če je dvojna ali večja, in da je nevarnost izredno visoka v prvem mesecu jemanja.

V prispevku v ameriškem časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences so objavljene obetajoče vesti o novem zdravilu, ki ne bi škodilo prebavilom, preizkusili pa so ga na laboratorijskih miših. Ugotovili so, da zdravilo iz nove generacije nesteroidnih protivnetnih zdravil ne le, da ni rizično za srce, temveč celo preprečuje razvoj ateroskleroze. (STA/Foto JupiteImages)

Vir: www.siol.net

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Najstniki množično uporabljajo mobilnike

13 junija, 2012 0