Friday, July 19, 2024

Na splošno imajo esence umirjajoče delovanje, lahko pa tudi poživljajo, spodbujajo in vračajo notranje ravnotežje. Zelo koristen pripomoček so pri okoliščinah, kot je potrtost in depresija. Poudariti pa je potrebno, da  moramo pri uporabi teh sredstev poznati pravo mero. Veliko napako bi naredili, če bi se zadovoljili z vdihavanjem ying-yanga v primerih, ko je potrebna zdravniška pomoč.


Eterična olja lahko uporabljamo v zdravilne namene, podobno kot se danes uporabljajo številna kemična sredstva, le da je delovanje olj bolj prefinjeno in naravno, brez stranskih učinkov, ki spremljajo sintetične snovi.
Kadila, ki so jih v preteklosti uporabljali da bi dosegli spokojnost, po učinku spominjajo na sodobna pomirjevala. Velika razlika je ali se skušamo umiriti na naraven način, z naravnimi esencami ali pa se odločimo za sintetična pomirjevala in se izpostavimo stranskim učinkom.

Ste vedeli, da sta spomin in vonj med seboj povezana? Že v antiki so odkrili, da lahko nekatera olja spodbudijo zbranost in okrepijo spomin.  Za najučinkovitejša olja veljajo močnejše arome, na primer rožmarin, bazilika in poprova meta.

Del psihološkega učinka eteričnih olj pripisujemo temu kako dišijo. Najbolj všečna olja, na primer jasminovo ali rožno, imajo največji aroma terapevtski učinek. Najboljše rezultate pa bodo vsekakor dala olja, ki so posamezniku najbolj všeč. Mnenje mnogih zeliščarjev je, da je nagnjenost k določenim vonjem instinktiven odziv, ki vodi k eteričnim oljem, ki jih telo najbolj potrebuje. Gre za podoben primer kot pri Bachovih cvetnih zdravilih, katerih učinek je povsem odvisen od individualnih potreb.
Nemogoče bi bilo začrtanje ostrih meja ali natančno opredeljevanje delovanja aromatičnih snovi. Potrebno je vedeti, da se ljudje pač razlikujemo in da lahko vonji, ki so nekomu zelo všečni, nekoga drugega močno odbijajo. Končni odziv je torej nekaj zelo individualnega, kljub temu, pa je na splošno veljavna spodnja razvrstitev.

Psihološki učinki eteričnih olj

Proti: Poskusite eno ali več naslednjih olj:
Apatičnosti brin, jasmin, rožmarin
Depresiji baziliko, bergamotko, geranijo, jasmin, kamilico, neroli, Poprovo meto, sandalovino, sivko, vrtnico, ylang-ylang
Hipohondriji jasmin, melisa
Jezi kamilico, meliso, ylang-ylang, vrtnico
Ljubosumnosti vrtnico
Paniki jasmin, kaduljo, kamilico, majaron, meliso, neroli, sivko, ylang-ylang
Preobčutljivosti jasmin, kamilico, meliso
Razdražljivosti cipreso, kamilico, majaron, sivko, vrtnico
Strahu ali
preganjavici
 baziliko, brin, jasmin, kaduljo, majaron, ožep, vrtnico
Sumničavosti sivko
Šoku meliso, neroli
Tesnobi in napetosti benzoin, bergamotko, cipreso, geranijo, jasmin, kamilico, majaron, meliso, neroli, sivko, vrtnico, ylang-ylang
Zazrtost v
preteklost
 benzoin, bosvelijo
Zmedenost baziliko, bosvelijo, cipreso, poprovo meto
Žalovanju majaron, ožep, vrtnico

 Vir: Lee William, Vodnik praktične aromaterapije

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Test

13 junija, 2012 0