Thursday, May 23, 2024

Poroda s carskim rezom ni mogoče vselej napovedati. Za nosečnice, pri katerih je vsa nosečnost potekala brez težav in so si močno želele roditi po naravni poti, je lahko carski rez zelo veliko razočaranje. Toda carski rez porodničarji vedno opravijo z določenim namenom in le, če za to obstaja medicinsko upravičen razlog pri materi ali otroku. Najpomembneje je, da sta na koncu zdrava oba, tako mama kot novorojenček.


Okrevanje mame po carskem rezu poteka počasi, saj gre za operacijski poseg. Predvsem je potrebna previdnost pri dvigovanju težkih bremen, zato kar lepo počasi. Tudi pri vzpostavitvi dojenja je potrebna potrpežljivost. Mama mora otroka pravilno pristaviti k prsim in vzpostavi dojenje. Ob tem je pomoč medicinskega osebja zelo dobrodošla. Dojenje ne bi smelo biti nič drugačno kot sicer, nemalokrat pa se zgodi, da dojenje ne steče. Razlogov za to je lahko več in so v glavnem posledica drugih dejavnikov, ne pa načina poroda. Mati in otrok sta lahko ločena zaradi morebitnega sprejema dojenčka na intenzivno terapijo ali materinega strahu pred neuspešnim dojenjem. Po podatkih Porodnišnice Ljubljana 18 % mam po carskem rezu in 8 % mam po vaginalnem porodu ne doji.

Največja razlika med vaginalnim porodom in porodom s carskim rezom je, da novorojenček, rojen s carskim rezom, ne pride v stik z mamino vaginalno mikrofloro. Zato imajo dojenčki, rojeni s carskim rezom, ob rojstvu spremenjeno črevesno mikrofloro in nedozorel imunski sistem. Posledično imajo lahko pogostejše okužbe, prebavne težave, pogostejši pa je lahko tudi pojav alergije.

Če je dojenček dojen z materinim mlekom, pridobi koristne bakterije ter vse nujno potrebne hranljive sestavine za optimalen razvoj in rast. Če dojenje ne steče, je treba za nasvet, katero nadomestno mleko izbrati, povprašati farmacevta v lekarni. Na voljo so namreč nadomestna mleka za dojenčke, ki vsebujejo koristne bakterije (probiotike), ki ugodno vplivajo na razvoj imunskega sistema dojenčka. Hkrati pa tovrstna mleka vsebujejo vse druge potrebne hranljive snovi za rast in razvoj.

Za nasvet, katero nadomestno mleko izbrati, povprašajte farmacevta v lekarni!

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Vaginalne spremembe: od predigre do orgazma

28 novembra, 2012 0