Wednesday, February 28, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Vrtec zastonj!?

By 0 555 Views

Seveda je pobuda preveč pravljično in površno sestavljena, da bi bila lahko uresničljiva. Pri sprejetju te pobude je pričakovati, da bi večina staršev svoje otroke vpisala v vrtec. Tu se srečamo s težavo, kako zagotoviti dovolj vpisnih mest za vse otroke? V večjih mestih kot je Ljubljana, je vpisnih kapacitet zaenkrat dovolj in je v vrtcih še dovolj prostih mest, manjša mesta pa imajo že sedaj težave s prevelikim vpisom otrok in ne morejo zagotoviti varstva za vse otroke, ki bi jih starši želeli vpisati v vrtec.
Tudi, če bi državi uspelo zagotoviti dovolj sredstev za izgradnjo vrtcev, bi se srečali z drugim problemom; kar nekaj je varušk, ki se preživljajo z varstvom otrok. S tem predlogom bi jim vzeli ustavno pravico do poštenega zaslužka in socialno ogrozili njihovo bit in preživetje njihovih družin.


Pobuda, ki je že v osnovi obsojena na propad. Drugače pa se bližajo volitve in je pobuda le dobra poceni politična propaganda, ki cilja na naivnost volilnih upravičencev. Pred približno osmimi leti je podobno pobudo dala trenutno največja vladna stranka in sicer, zastonj malice za učence in dijake osnovnih in srednjih šol. Takrat blazno pomemben predlog, ki pa ga je stranka s svojim vodstvom pozabila takoj, ko se je ugnezdila v udobno vladno palačo.

Zaenkrat nam še ne bo potrebno skrbeti kam z denarjem, ki nam bo ostal zaradi zastonj varstva in vzgoje naših otrok.