Thursday, December 7, 2023

Urejanje vrta je lahko odlična priložnost, da otroku ponudite spoznavanje narave, učenje novih stvari, ter da se z otrokom družite in skupaj preživljate kvaliteten čas. Da bo vaše vtričkanje, skupaj z otrokom čudovita in nadvse poučna izkušnja za vašega malčka, vam pripravljamo nekaj predlogov za skupno urejanje vrta.


Vsako pomlad lahko otroka povabite, da se vam pridruži pri urejanju vrta, pri tem pa bodite pozorni na to, da bo to opravilo za njih predvsem zabavno. Če imate otoka, ki je mlajši od 3 let, mu lahko za začetek dovolite, da vam pomaga pri zalivanju, lahko kar z njegovo malo otroško zalivalko, najprej naj opazuje vas, nato pa naj poskusi tudi sam. Otrok do 3. leta bo v vrtu predvsem opazoval, odkrival cvetlice in zelenjavo. Skupaj z otrokom lahko opazujete tudi živali, metulje, čebelice, deževnike, pikapolonice. Ptičkom lahko med zimo lahko pripravite hrano, čez poletje pa vodo.

Če je vaš otrok starejši od 4 let, pa ga že lahko vzpodbujate, da vam bolj aktivno pomaga pri urejanju vrta. Razložite mu kako se pridela hrana, kje se dobi semena, lahko mu, seveda pod vašim nadzorom dovolite, da posadi zelenjavo, vendar bodite pozorni, da posamezne zelenjave ne bo posadil preveč skupaj. Nato pa lahko tekmujete, posadite buče ali rože in videli boste, čigava buča oz. roža je zrasla večje.

Ko je otrok star 5 in več let pa mu lahko urejanje vrta skoraj popolnoma prepustite. Lahko tudi žrtvujete del svojega vrta in mu ga prepustite, da tam ustvari svoj vrtiček. Naj pa njegov vrtiček ne bo prevelik, da ne bo vrtičkarje zanj postalo prezahtevno. Če ima otrok svojo najljubšo jed, lahko tako na svojem vrtičku sam vzgoji sestavine za svojo jed. Tako lahko izbere na primer paradižnik, papriko, kakšna zelišča in podobno. Pustite otroku, da sam načrtuje svoj vrtiček, seveda pa mu svetujte, če bo to potrebno. Lahko ga dodatno motivirate, tako, da skupaj z njim pišete dnevnik.

Vrtnarjenje je tako lahko odlično izkustveno učenje v naravi, ki otroku priuči številna nova znanja, tako poznavanje narave, kot tudi motorična znanja, uči ga potrpežljivosti in razumevanja, da ne gre vse tako hitro kot si morda otrok želi. Zato le izkoristite vrtičkanje za učenje, predvsem pa za druženje z vašim otrokom.

Povzeto po: posadi. si (http://blog.posadi.si/otroci-vseh-starosti-na-zelenjavnem-vrtu/ )

Naslednji prispevek

PREDLOGI ZA IZLETE Z OTROKI

15 aprila, 2019 0