Wednesday, June 19, 2024

Stres

človeško telo se na stres odziva zelo neprepričljivo. Čustveni stres pospeši izločanje stresnih hormonov, predvsem kortizola, ki neposredno vpliva na spolno slo. Spoprijemanje s stresom je prvi korak do močnejšega libida. Lahko si pomagamo sami, ali pa poiščemo pomoč svetovalca ali zdravnika.


Partner

Libido je ples za dva. Medsebojna povezanost je predpogoj dobrega libida. Slaba komunikacija, občutek manjvrednosti, pomanjkanje zaupanja in prepiri vodijo v odnos brez intimnosti. Se imate radi, težav pa samo ne morete rešiti? Poiščite pomoč družinskega terapevta.

Alkohol

Uživanje alkohola je ponavadi zdravilo za nastale težave. Lahko sprosti zavore, vendar obenem zmanjšuje libido. Mogoče se marsikdo ne zaveda škode, ki jo povzroča pitje alkohola. Alkoholizem je zasvojenost z alkoholom. Premagajte jo!

Premalo spanja

Po vsaki telesni aktivnosti telo potrebuje počitek. Pomanjkanje spanca ali slab spanec, neposredno vplivata na spolno slo. Apneja je možna povzročiteljica motenj spanca, ki se zrcali tudi v pomanjkanju libida.

Otroci

Zjutraj služba, popoldan otroci in družinske obveznosti. Biti starš pomeni zaposlitev 24 ur na dan. Včasih si je potrebno vzeti ‘pavzo’ brez otrok. Radi jih imamo, vendar nas urnik preobremenjuje in utruja. Vsake toliko časa sta babica ali varuška odlična izbira.

Zdravila

Nezaželeni stranski učinki številnih zdravil se odražajo tudi v našem libidu:

  • Zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka
  • Zdravila proti prehladu, ki vsebujejo antihistaminike in dekongestive
  • Antidepresivi
  • Kontracepcijske tabletke
  • Narkotiki
  • Citostatiki

Slaba samopodoba

Številni ljudje imajo zelo slabo samopodobo. Slaba samopodoba pa vpliva na spolno slo. Biti srečen in zadovoljen s svojo pojavo je pomemben prvi korak do boljšega libida. Naj vas spodbudijo tudi partnerjeve besede.

Debelost

Prizadene vse več ljudi, tudi mladih. Slaba samopodoba in porazna telesna pripravljenost sta dejavnika, ki ne bosta pripomogla k višjemu libidu. Shujšati pa res ni tako pretirano težko. Zahteva zgolj nekaj discipline in reda!

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija ne da onemogoča penetracijo, ampak vpliva na psiho. Obstaja  kar nekaj možnosti zdravljenja, odločite se za vam najbolj primerno.

Nižja vsebnost testosterona

Z leti se vsebnost testosterona postopoma niža, ni pa nujno da vpliva na željo po seksu. Je zgolj eden izmed možnih dejavnikov nižjega libida.

Depresija

Depresija vpliva na vse vidike življenja, vključno s spolnim nagonom. Zdravljenje depresije je ključno. Žal nekateri antidepresivi vplivajo tudi na libido.

Menopavza

Menopavza povzroča telesne spremembe, ki vplivajo neposredno vplivajo na spolni odnos, vključno s suho nožnico in bolečimi spolnimi odnosi.

Pomanjkanje bližine

Ljubljene je več kot zgolj seks. Intimnost in bližina sta pomemben del ljubezenskega življenja. Mogoče morate v odnos ponovno pripeljati nekaj več romantike. Masaže, ples, mogoče zgolj drzna oblačila… in iskra se bo ponovno vnela.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Pasivno kajenje in ADHD

7 aprila, 2015 0