Monday, April 22, 2024

Raziskava je namreč pokazala, da je napad velike depresivne motnje doživelo 5% dvanajstletnic. Pri petnajstletnicah se omenjena motnja pojavlja že v 15%, kar kaže na trikratno povečanje.


Ocenjuje se, da je samo v ZDA v lanskem letu napad vsaj ene epizode velike depresivne motnje doživelo 1,4 milijona deklet starih od dvanajst do sedemnajst let.

Mogoče nekaterim rezultati raziskave ne povedo veliko, vendar psihiatri menijo, da pomenijo pomemben korak na poti preventive in zdravljenja depresije.

Zanimivo je, da velika depresivna motnja trikrat pogosteje prizadene dekleta kot fante (12% : 4,5%). Ni še povsem jasno zakaj je temu tako, vendar se omenjajo interakcije psiholoških, bioloških in socialnih dejavnikov.

Za napad epizode velike depresivne motnje je značilna izguba interesa in zadovoljstva pri običajnih dnevnih aktivnostih, ki v dveh do treh tednih načnejo splošno počutje, ter simptomi izgube energije, nižje koncentracije, motnje spanja in apetita.

Po besedah nekaterih strokovnjakov je potrebno vse znake, ki kažejo na spremembo psihičnega počutja, jemati resno, ter takoj strokovno intervenirati. Seveda pa takojšen odziv ne pomeni farmakološko terapijo, ampak predvsem svetovanje in splošno podporo. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Posledice zlorab v otroštvu

7 avgusta, 2012 0