Wednesday, December 6, 2023

Prav zaradi tega podatka se morajo zdravniki in pacienti o interakciji zdravila in grenivke bolje informirati. Le teko bo jemanje zdravil v praksi bolj učinkovito in varnejše.


Znano je, da imajo že majhne količine grenivke ali njenega soka potencial, ki v kombinaciji z določenimi zdravili povzročijo nenadno smrt, akutno odpoved ledvic, težave z dihalnim sistemom, gastrointestinalne krvavitve in druge resne zdravstvene zaplete.

Zdravila, ki v kombinaciji z grenivko povzročajo resne stranske učinke so hipolipemiki (simvastatin, atorvastatin in prevastatin), antihipertenzivi (nifedipin), kardiovaskularna zdravila (amiodaron, klopidogrel in apiksaban), zdravila za zdravljene karcinomov in antibiotiki (eritromicin).

Stranske učinke v interakciji z grenivko povzroči več kot 85 zdravil, od tega 43 resne.

Za življenjsko nevarne interakcije so odgovorne aktivne sestavine grenivke, ki se imenujejo furankumarini, ki jih lahko najdemo tudi v drugih agrumih. Furanokumarini blokirajo encim v jetrih, ki normalno reaktivira okoli polovico učinka zdravil, kar v končni fazi pomeni povečano dozo zdravila.

Npr. v kolikor bolnik enkrat dnevno zaužije hipolipemik simvastatin z grenivkinim sokom, se bo koncentracija zdravila v krvi v treh dneh povečala za 330%.

Glede na to, da so starejši od 45 let glavni odjemalci grenivk, istočasno pa so pogosteje podvrženo eni izmed medikamentnih terapij, so stranskim učinkom najbolj izpostavljeni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zakaj imajo ženske vse večje oprsje?

27 novembra, 2012 0