Saturday, May 25, 2024

Znanstveniki so odkrili, da se v povprečju prsi pričnejo razvijati v devetem letu in desetih mesecih starosti, kar je skoraj leto dni prej, kot je pokazala raziskava v letu 1991.


Čeprav sem osebno mnenja, da razlog tiči v intenzivni vzreji živali za zakol, znanstveniki še niso odkrili razlogov za ta fenomen. V glavnem ga povezujejo z nezdravim načinom življenja in izpostavljenosti kemičnim dodatkom v prehrani.

Deklice se v teh ranih letih, glede na to da obiskujejo osnovno šolo se še niso pripravljene soočiti s seksualnim razvojem. Prezgodnja izpostavljenost spolnim hormonom pa povečuje tveganje za nastanek raka na dojki.

Zgodnji vstop v puberteto pomeni daljšo izpostavljenost estrogenu, ki je eden izmed ključnih faktorjev za mutacijo gena BRCA, ki povzroča raka na dojki. Predolga izpostavljenost estrogenu pa lahko poveča tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni.

Številne umetne substance so odgovorne za motnjo seksualnega razvoja, še posebej lahko izpostavimo bisfenol-A, ki ga najdemo v plastenkah in otroških stekleničkah. Prav v tem času poteka raziskava o neposredni povezavi med spolnim razvojem in bisfenolom-A.

Tudi prehrana bi lahko bila ena izmed ključnih dejavnikov zgodnjega vstopa v puberteto. Intenzivna vzreja živali za zakol hlepi po temu, da žival vzredijo v čim krajšem možnem času. Tako dodatki v njihovi hrani, še posebej inhibitorji moških spolnih hormonov, ki preprečujejo spolno dozorevanje samcev in tako hitrejši prirastek kilogramov, penetrirajo v meso in posledično v človeški organizem. Pri deklicah inhibitorji, predvsem gre za ženske hormone, povzročajo hitrejši vstop v puberteto, pri dečkih pa vse večjo poženščenost in težav s proizvodnjo spermijev v odrasli dobi.

Mesu, predvsem sekundarnim dodatkom pri prehrani živali, pa gre pripisati tudi vse več primerov prekomerne telesne teže v otroštvu.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Migrene in srčne anomalije

13 junija, 2012 0