Sunday, May 26, 2024

Vsak enajsti Američan ima ledvične kamne, leta 1994 so ledvični kamni prizadeli vsakega dvajsetega Američana.


Ledvični kamni se po teh podatkih pojavijo pogosteje kot srčne bolezni, možganska kap in diabetes.

Ledvični kamni nastanejo kot posledica neravnovesja sestavin v urinu – tekočine, minerali in številne kisline. Neravnovesje povzroči višek materialov iz katerih se ustvarijo kristali, npr. kalcij, oksalati in sečne kisline, kot jo je tekočina sposobna razredčiti. Istočasno pa v urinu primanjkuje snovi, ki preprečuje spajanje kristalov. Tako se ustvarijo idealni pogoji za nastanek ledvičnih kamnov.

Lahko rečemo, da so ledvični kamni posledica tveganja povezanega s prehrano in načinom življenja.

Na ledvične kamne bi bilo potrebno gledati kot na sistemsko bolezen, ki je združena z drugimi pomembnimi boleznimi kot sta diabetes in debelost, poudarjajo znanstveniki.

Ljudje s prekomerno telesno težo imajo drugačne prehranjevalne navede. Večji vnos živalskih proteinov in soli, pospešuje nastanek ledvičnih kamnov. Pacienti z ledvičnimi kamni pogosteje bolehajo za debelostjo, diabetesom in putiko.

Značilna bolečina v ledvicah je prvi simptom ledvičnih kamnov. Ledvični kamni sprožajo močne bolečina in infekcije.

Za preprečevanje nastanka ledvičnih kamnov je nujno pomembna sprememba življenjskih navad, ki vključuje pitje večjih količin vode ali limonade. Limone vsebujejo citrate, ki preprečujejo formiranje ledvičnih kamnov. Zmanjšati je potrebno vnos soli in živalskih proteinov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Marihuana ne upočasnjuje multiple skleroze

13 junija, 2012 0