Monday, July 22, 2024

Zaradi pretiravanja z dietami in prekomerno telesno aktivnostjo, vse več nosečnic ogroža zdravje še nerojenega otroka, kaže najnovejša raziskava, kateri izsledke so objavili na portalu FoxNews. Strokovnjaki verjamejo, da so za negativni trend krive primerjave s slavnimi nosečnicami kot sta npr. Nicole Ritchie ali Nicole Kidman, ki tudi v nosečnosti dajeta videz popolnosti in vitkosti.


Strah pred debelostjo

Spet drugi verjamejo, da se ženske že v nosečnosti borijo z odvečnimi kilogrami, ki jih čakajo po porodu.

Normalno in zdravo je, če se ženska med nosečnostjo zredi za 10 do 13 kilogramov. Prirast telesne teže je odvisen od teže otročnice pred nosečnostjo. Kljub vsemu znanemu vse več Evropejk pretirava s kontrolo telesne teže v času nosečnosti. Strokovnjaki trdijo, da vse večje število žena pretirava z dietami in ekstremnimi telesnimi vajami in na ta način ogrožajo svoje zdravje in zdravje še nerojenega otroka. Zdravniki trdijo, da je najpogostejši vzrok pretiravanja povezan z modo, vsaj želijo nosečnice nositi modna nosečniška oblačila.

Pomembna je prehrana matere

»Zelo pomembno je, da ženske nosečnost sprejmejo kot obdobje v katerem se ne sme stradati. V tem obdobju otrok raste hitreje kot bo kadarkoli v kasnejšem življenju,« trdi Pat O’Brien iz univerzitetne bolnišnice v Londonu.

Nekvalitetna prehrana in premalo kilogramov v nosečnosti negativno delujeta na razvoj zarodka. Pretiravanje z dietami med nosečnostjo lahko nosi izrazito negativni posledici, slab razvoj otroka in prenizko telesno težo ob rojstvu, lahko pa povzroči prezgodnji porod.

Vitamini, folna kislina in kalcij so sestavine, ki jih potrebuje otrok za normalni prenatalni razvoj.

Strokovnjaki ne priporočajo lastnih diet. Če se bojite pretirane debelosti v nosečnosti, se za svetovanje obrnite k nutricionistu, ki bo sestavil kakovosten in zdrav jedilnik.

Naslednji prispevek

Nosečnost po 35. letu

13 junija, 2012 0