Sunday, December 3, 2023

Strokovnjaki so predstavili dosedanje izkušnje s cepljenjem proti HPV-humanim virusom papiloma, ki je glavni vzrok za nastanek raka na materničnem vratu. Ta rak je velik zdravstveni problem, saj je v Sloveniji obolevnost dokaj visoka, okoli 200 primerov na leto. Najpogosteje zbolevajo ženske med 35. in 45. letom starosti.


Po občinah Prevalje in Komenda se je tudi Podvleka odločila, da bo občina v celoti krila stroške za cepljenje osmo- in devetošolk v njihovi občini. Šolarke bodo skupaj s starši najprej povabili na informativni razgovor. Prebivalci Koroške pozivajo tudi druge občine, naj se odločijo za tak ukrep.

Pozivi k zagotovitvi cepljenja
Za brezplačno cepljenje so se med drugimi zavzeli v sindikatu zdravstva in socialnega varstva. Pozvali so oblasti, naj omogočijo cepljenje proti raku na materničnemu vratu z javnimi sredstvi. Na ministra za zdravje je poziv naslovilo sedem poslank. V njem so zapisale naj poskrbi, da se cepljenje proti virusu HPV-ja uvrsti med obvezna cepljenja.

Pobudo so podpisale Majda Širca, Cveta Zalokar Oražem in Darja Lavtižar Bebler iz LDS-a, poslanka madžarske narodnostne skupnosti Marija Pozsonec, Barbara Žgajner Tavš iz SNS-a ter Majda Potrata in Breda Pečan iz SD-ja.

Pomembni so postopki
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Dorjan Marušič trdi, da je treba vsako novost na področju zdravstva vpeljati po predvidenih postopkih. Če bo stroka cepljenje "prepoznala kot dobrobit", bi ga lahko začeli izvajati v 6 do 18 mesecih.

Cepljenje je v večini slovenskih občin zaenkrat samoplačniško in stane 360 evrov, priporoča pa se pri ženskah do 26. leta starosti. Za primerjavo: v ZDA že več mesecev rutinsko cepijo 11- in 12-letne deklice ter ženske, pri katerih je ugotovljena prisotnost HPV.

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Nevarnosti skritih maščobnih kislin

13 junija, 2012 0