Saturday, May 25, 2024

V kolikor otrok preživi prvih pet let po diagnozi in zdravljenju bolezni, se smatra za ozdravljenega. Kasnejši smrtni primeri so zelo redki.


Še pred petdesetimi leti je bila ALL neozdravljiva bolezen, danes pa je v devetdesetih odstotkih ozdravljiva, kar predstavlja neverjeten napredek.

Akutna limfoblastična levkemija (ALL) je maligno obolenje krvotvornega tkiva, za katero je značilno nasičenje in širjenje maligno spremenjenih limfocitov, belih krvnih telesc v kostnem mozgu, periferni krvi, ter v končni fazi tudi nasičenje limfocitov v vseh tkivih v organizmu.

V kolikor otrok postaja utrujen, brez volje, bled, izgublja tek in telesno težo, na koži pa se pričnejo pojavljati modrice neznanega vzroka, je potrebno posumiti na akutno limfoblastično levkemijo. Otroci postanejo manj odporni in dovzetni za infekcije, pogosto se pojavijo bolečine v kosteh.

Bolezen, v kolikor se ne zdravi s kemoterapijo, napreduje zelo hitro. Vzrok obolenja ni znan. Po besedah znanstvenikov bo potrebno izvesti raziskave, ki bodo pomagale omogočiti ozdravitev vseh obolelih otrok.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ustvarja se sintetična kri

13 junija, 2012 0