Tuesday, February 27, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Vsemogočne limone!

By 0 1800 Views

Najbrž že veste, kako blagodejno deluje sok ene same limone v kozarcu vode, ki ga popijete na tešče. Spodbudil bo zaspan želodec, vas blago razstrupil in poživil, kot če bi spili nekaj požirkov kave.


Limonada brez sladkorja je odlična prva pomoč tudi, če se pregrešite s čim mastnim. Vitamin C bo telesu omogočil, da bo maščobo čimprej "pokurilo" in je ne nalagalo v delih telesa, kjer bi jo najmanj radi videli.

Če ste se pregrešili s čim sladkim, vam je vnovič kot prva pomoč na voljo limonada. Sladice vas zakisajo, limonada brez sladkorja pa rahlo razkisa.

In kaj boste storili z ožetimi limonami, potem ko ste naredili toliko limonade? Nikakor jih ne zavrzite. Če imate trdo kožo na komolcih, jo natrite z polovico na pol ožete limone. Po nekaj ponovitvah bo sprememba opazna.

Če želite osvetliti kak pramen las, ne potrebujete frizerja ali močnih preparatov. Namažite nekaj pramenov z limoninim sokom in se odpravite na sonce.

Če se v džezvah in drugih posodah nabira vodni kamen, se limonin sok lahko kosa tudi z najpogosteje oglaševanimi sredstvi, le da ne deluje v nekaj sekundah. Z limoninim sokom namazano posodo pustite stati nekaj ur (najbolje čez noč) in spet bo kot nova. Lahko tudi izcedite sok in mu dolijete malo vode.

Če bi radi pregnali močen volj (npr. po česnu) z lesenih deščic in druge posode, spet zadostuje, da jih natrete z limono.

Če imate otroke, ki veselo plezajo po tleh in kopalnici, je uporaba limone kot čistilnega sredstva še posebno priporočljiva. Ne glede na to, koliko izpirate, na tleh vedno ostaja precej uporabljenega pomivalnega sredstva. Že stik z njimi pri številnih otrocih izzove alergije. Ker otroške ročice tisočkrat na dan končajo v ustih, z njimi pride v telo še kup neželenih kemikalij. Tudi hišni ljubljenčki vam bodo hvaležni, če boste namesto močnih čistilnih sredstev začeli uporabljati vodo z dodatkom limoninega soka ali kisa.

S snemanjem možganskih valov so ugotovili, da eterična olja limone in tudi pomaranče učinkujejo spodbujajo in poživljajo. V tovarnah, kjer so skozi sistem za ventilacijo spuščali limonino eterično olje, so opazili povečanje storilnosti za 4 do 10 odstotkov!

Eterično olje je v skorji limone. Seveda če kupite neškropljene "bio limone" (prodajajo jih na ekoloških tržnicah in v hipermarketih Mercator) lahko lupino izkoristite tudi kot eterično olje. Zgornji del skorjice lahko nastrgate za peciva in sladice.
Ožete limonine lupine shranite v zamrzovalniku, da vam bo v vsakem trenutku na voljo sveža lupinica.

Ena kapljica limoninega eteričnega olja lahko zamenja eno nastrgano limono, vendar se morate zavedati, da je večina eteričnih olj citrusov, ki jih najdete na trgu, pridobljena iz škropljenih limon, zato je eterično olje včasih nevarno vdihavati. Kozmetika in čistila, potpuriji, mila in dišave so odišavljeni z umetnimi vonjavami limone, ki jih pridobivajo iz nafte. Sintetično pridobljena olja citrusov se pogosto "vtihotapijo" tudi v izdelke, na katerih piše "eterična olja", zato bodite pozorni.
Če želite eterično olje, ki vas bo res "dvignilo", vam je na voljo le nekaj blagovnih znamk, ki jim lahko zaupate. Eterična olja citrusov Primavera pridobivajo iz biodinamično pridobljenih limon in pomaranč s certifikatom Demeter. Takšno surovino uporabljajo tudi v Weleda masažnem olju z eteričnim oljem limone.

Vir: www.viva.si