Wednesday, February 28, 2024

Dokument objavljen v NAMS-ovi reviji Menopause je pravzaprav dopolnjena izjava iz leta 2007 o uporabi lokalnih vaginalnih estrogenov za zdravljenje VVA in ospemifena, selektivnega modulatorja estrogenih receptorjev z delovanjem na vaginalnem področju, katerega je v aprilu 2013, za zdravljenje dispereunije odobrila FDA.


Okoli 45% žensk občuti simptome VVA, vendar jih zelo malo zaprosi za pomoč. Določene stopnje VVA so s staranjem neizbežne.

»Menopavza je sestavni in naravni del ženskega življenjskega cikla, vendar obstajajo nekatere spremembe, ki se jih je dobro zavedati in jih seveda tudi prepoznati. Nekatere ženske nikoli niso informirane in o nekaterih težavah izvejo šele, ko se v njih znajdejo same,« je dejala dr. Margery Gass, predsednica NAMS. 

Simptomi so: suha vaginalna sluznica, iritacija vulve, pekoč občutek, boleče uriniranje, boleči spolni odnosi in vaginalni izcedek. Prvi iz nabora terapij so vaginalni lubrikanti in vlažilci, ki jih je potrebno uporabiti pred samo penetracijo s partnerjem ali masturbiranjem. Spolna aktivnost je zelo pomembna, saj lahko na ta dokaj enostaven način, upočasnite VVA. Veliko bolj izrazite težave se pojavijo pri ženskah, ki so dlje časa spolno abstinirale.

Rastlinski preparati za lajšanje tegob VVA se niso pokazali kot učinkoviti. Ostale možnosti so vaginalni estrogen, ki je dostopen v nekaj oblikah, ter pomaga 80-90% ženskam, ter ospemifen in še nekaj terapij, ki se jih testirajo ravno v tem času. Lokalna aplikacija estrogena se še posebej priporoča ženskam, pri katerih je vulvovaginalna atrofija edini simptom menopavze.

Kategorija:   Menopavza, Zgornji menu
Naslednji prispevek

Dejstva o vitaminu D

21 januarja, 2015 0