Monday, June 17, 2024

Pri zdravljenju omenjenih pacientk je vedno potrebno pomisliti na možnost zlorabe, čeprav zloraba ne spada med najpogostejše povzročitelje vulvovaginitisa. V primeru utemeljenega suma zlorabe je za reševanje problemov potrebno vključiti odgovorne inštitucije. Pacientko kot njeno mamo je potrebno diskretno vprašati tudi o možni spolni zlorabi.


Med pogovorom s pacientko je potrebno upoštevati, da je mogoč spolni delikvent tudi materin spremljevalec, zato se taka vprašanja postavljajo diskretno v odsotnosti mame. Statistika je potrdila, da je okoli 5% kroničnih pubertetnih vaginalnih izcedkov posledica spolne zlorabe.

Povečan izcedek pa je v večini primerov posledica neprimerne intimne higiene. Starši pogosto niso seznanjeni z najbolj primernim načinom vzdrževanja higiene pri manjših deklicah, ne glede na njihove izkušnje in najboljše namene.

Primer v praksi

Nedavno je bila na pregledu mama šestletne deklice, ki se je pritoževala, da se njena deklica po veliki potrebi ritko obriše ‘od presredka do trtice’. Deklico so prosili naj pokaže, kako si obriše ritko. Deklica si je s prvim svežnjem papirja ritko obrisala v smeri presredek – trtica, z drugim svežnjem pa v smeri trtica – presredek. Mati je dekličino vagino izpirala s kisom, ker je pač nekje slišala, da je to najboljši recept za vzdrževanje zdrave vaginalne higiene. Srbečico in zelen vaginalni izcedek je deklica imela več kot leto dni. Pediatri so dejali, da je z deklico vse v najlepšem redu.

Na pregledu so bile velike sramne ustnice normalnega videza. Z razprtjem sramnih ustnic pa se je opazil intakten himen svetlo rdeče barve, s prisotnostjo obilnega izcedka. Bris je potrdil Escherichio coli. Simptomi so po antibiotični terapiji in spremenjeni higieni izginili. Deklico so naučili pravilno uporabljati higienski papir, mamo pa seznanili kako posamezni iritanti delujejo na zdravje deklice. Potrebno se je izogibati milom in detergentom, peni za kopanje, dolgotrajnemu sedenju v mokrem kopalnem kostimu, najlonkam, tangicam in ozkim pižamam.

Nujen je pregled malih sramnih ustnic, himena, vaginalne odprtine in perianalne regije. Pomemben del pregleda je tudi vaginalni mikrobiološki bris. Najpogosteje izolirani mikroorganizmi so anaerobni, ki so pozitivni v 51% brisov. Drug najpogostejši mikroorganizem je bakterija streptokok skupine B (12%), sledi Haemiphilus influenzae (10%), mešana vaginalna mikroflora in kolifromne bakterije (4%).

Zdravljenje

Zdravljenje vključuje spremembo higienskih navad, antibiotična terapija – v kolikor je potrebna, ter antipruritične-emolientne kreme.

Če se ob adekvatnem zdravljenju simptomi nadaljujejo, je potrebno potrditi, ali se v vagini nahaja tujek. Najpogosteje so to manjši koščki higienskega papirja, ki se ga lahko odstrani s toplo vodo ali manjšim katetrom.

Sum na tujek se vedno postavi ob prisotnosti krvavega izcedka ali izcedka neugodnega vonja. V tem primeru je potrebna tudi vaginoskopija.

Povzročitelji srbečice v puberteti, sicer redko, so lahko tumorji, kožne bolezni, malformacije in poškodbe.

Vulvovaginitis se diagnosticira pri več kot 80% deklic v puberteti, ki zaradi srbečice in izcedka obiščejo ginekologa. Neprimerna intimna higiena je zagotovo najpogostejši povzročitelj vulvovaginitisa. Najbolj zanesljiva diagnostična metoda vključuje temeljit pregled in mikrobiološko analizo.

 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Zdravniki o medicinski rabi marihuane

3 aprila, 2014 0