Monday, April 22, 2024


Pred včerajšnjim torkom je WHO prepričevala uporabnike, da uporaba mobitelov ne škoduje zdravju.

Ekipa 31 znanstvenikov iz 14-tih držav je po pregledu recenziranih raziskav sprejela odločitev o nevarnosti mobitela.

Ekipa je našla dovolj dokazov, da lahko izpostavljenost sevanju kategorizira kot ‘verjetno’ kancerogeno za ljudi, sporoča CNN.

Kot kaže, do sedaj ni bilo narejenih dovolj dolgoročnih raziskav, ki bi jasno kazale na nevarnost sevanja. Kljub vsemu pa podatki kažejo, da je potrebno uporabnike mobitelov opozoriti na preteče zdravstvene težave.

»Največja težava je v tem, da je potrebno večino zunanjih dejavnikov spremljati nekaj desetletji predno lahko vidimo in ocenimo prve prave posledice,« je dejal dr. Keith Black, predstojnik oddelka nevrokirurgije v medicinskem centru Cedars-Sinai iz Los Angelesa.

Vrsta sevanja je neionizirajoča in ni podobna rentgenskemu sevanju, ampak bolj sevanju mikrovalovne pečice, poroča CNN.

»Če rečemo enostavno: mikrovalovno sevanje povzroča kuhanje, v tem primeru se ‘kuhajo’ uporabnikovi možgani. Poleg tega, da sevanje lahko privede do razvoja raka in tumorjev, vpliva tudi na številne druge možganske funkcije; kognitivni spomin, glede na to, da se spomin nahaja v temporalnem režnju, kjer držimo naše mobitele,« je dodal dr. Black.

Evropska agencija za okolje (EEA) je vršila pritisk in želela več raziskav na tem področju. Uporaba mobitelov zna predstavljati veliko javno-zdravstveno tveganje enako kajenju, azbestu in osvinčenemu bencinu.

Predstojnik uglednega Instituta za raziskovanje raka na univerzi v Pittsburghu je vsem zaposlenim poslal dopis v katerem jih poziva, da zaradi mogočega tveganja obolenja za rakom, omejijo uporabo mobitelov.

»Ko gledamo razvoj raka, še posebej raka na možganih, ta za svoj razvoj potrebuje veliko časa. Mislim, da je opozorilo WHO na mestu, saj lahko dolgoročno sevanje iz mobitelov izzove rak,« pa je izjavil dr. Henry Ali, profesor in raziskovalec na biotehniški fakulteti v Washigtonu, ki sevanje preučuje že več kot 30 let.

Rezultati največje mednarodne raziskave o mobitelu in raku, objavljene 2010 so pokazali, da imajo desetletja redni uporabniki mobitelov dvakrat višje tveganje za nastanek glioma (najpogostejša oblika raka na možganih).

Dolgoročne raziskave o vplivu sevanja na otroke do sedaj niso izvedli.

»Otroška lobanja je tanjša. Torej lahko sevanje prodre globlje v možgane. Celice otroških možganov se delijo hitreje, tako da je lahko vpliv sevanja mnogo večji,« je dejal dr. Keith Black.

Proizvajalci številnih priljubljenih mobitelov svoje kupce že opozarjajo, da naj napravico držijo čim dlje od telesa.

Priročnik za uporabnike Applovega iPhona 4 pravi, da izpostavljenost sevanju ne presega smernice ameriške zvezne agencije FCC.

»Pri uporabi iPhona za klice ali brezžični prenos podatkov preko mobilne mreže, držite iPhone vsaj 15 mm stran od telesa,« piše v navodilih za uporabo.

BlackBerry Blod pa svetuje 25 mm oddaljenost od ušes.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ženske: Najboljši seks pri tridesetih

13 junija, 2012 0