Monday, May 20, 2024
23 septembra, 2020

Z akupresuro do manj bolečega poroda

By 0 1137 Views

Akupresura je neinvazivna tehnika, pri kateri se namesto igel kot pri akupunkturi uporablja direkten pritisk prstov na telo ter tako stimulira živce. Je del tradicionalne kitajske medicine, ki temelji na preventivi.


Ta metoda temelji na teoriji pretoka energije skozi telo, saj naj bi nekako odstranila ovire pri pretoku in uravnovesila energijo Či. Či se pretaka po kanalih oziroma poteh, imenovanih meridiani, pod površino kože ter vse do notranjih organov. Ti meridiani lahko postanejo zablokirani ali pa preveč stimulirani. To neravnovesje se kaže kot bolečina ali bolezen. V ta namen lahko z akupresuro in akupunkturo sprostimo energijo Či, kar človeku povrne zdravje in blagodejno stanje.

Pritisk na točno določene akupresurne točke naj bi bil globok in čvrst, saj je potrebnega dovolj pritiska, da se točke stimulirajo. Točka pritiska je ponavadi za pacienta občutljiva ali celo rahlo boleča. Zapomniti si je potrebno, da to ni masaža ali le nežen dotik.

Akupresura med porodom

Akupresura je lahko uporabna tudi med porodom, saj pogosto pride do ovire v pretoku energije Či. Z aplikacijo akupresure na točno določene aku-točke lahko pomagamo pri odpravljanju ovir na meridianih in ponovno vzpostavimo nemoten pretok energije Či. Akupresura naj bi pripomogla tudi k povečanemu izločanju oksitocina iz hipofize, kar pripomore k uravnavanju popadkov in izboljša napredovanje poroda.

Ko porodnica prejme pritisk na določenih aku-točkah, to med drugim spodbudi krvni obtok in s tem pomaga otroku, da se spusti v porodni kanal. Spodbudi tudi otroka, da se ta pravilno rotira, da se začne maternično ustje odpirati in da se popadki ojačajo. Med najpomembnejšimi cilji akupresure pa je zmanjšanje porodne bolečine.

Točka SP6

Najbolj poznana aku-točka, ki se uporablja med porodom, je točka SP6 (Spleen 6). Uporablja se za sprožitev poroda, pri nerednih popadkih, pripomore k mehčanju materničnega ustja. Lajša porodne bolečine in skrajša čas poroda. Nahaja se na notranji strani noge, v širini štirih prstov nad gležnjem, v rahli vdolbini za golenico. Uporabljamo jo lahko v času pred porodom – za sprožitev poroda in med samim porodom za lajšanje bolečin in spodbujanje poteka poroda. Uporaba te metode je varna, njeni pozitvni učinki pa še niso povsem utemeljeni.

 

Eva Stražišar

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

Tako spolni odnosi v pozni nosečnosti vplivajo na porod

29 septembra, 2020 0