Monday, June 24, 2024

Alergij na cvetni prah je praktično toliko, kolikor je različnih rastlinskih vrst. Pelod pa ne vpliva na vse ljudi enako.


Kdaj so alergijske reakcije najhujše:

  • Marca in aprila so najbolj pogoste alergije na borov pelod in na pelod cvetov cvetočih dreves
  • Od maja do septembra se soočamo z alergijami na cvetni prah s poreklom iz trave in ostalih nižje cvetočih rastlin. So zelo pogoste in negativno vplivajo na zelo veliko skupino ljudi.

V lekarnah ali specializiranih trgovinah lahko kupimo številne antihistaminike, ki dokazano zmanjšajo simptome alergij, vendar jih pogosto spremlja kakšen nezaželen stranski učinek, utrujenost in zaspanost sta le dva izmed njih. Preden se po pomoč zatečete k farmaciji lahko poskusite nekaj domačih pripravkov.

Beli repuh

Raziskava objavljena v British Medical Journal je pokazala, da je beli repuh podobno učinkovit kot antihistaminiki.

Fiziološka raztopina

Nosna razpršila, ki vsebujejo fiziološko raztopino, iz nosne votline učinkovito očistijo cvetni prah in obenem stanjšajo vnetje nosne sluznice. Ne povzročajo negativnih stranskih učinkov. Manj peloda, šibkejša je alergijska reakcija. V nekaterih primerih so celo bolj učinkovita kot antihistaminiki.

Kvercetin

Kvercetin je močan antioksidant in flavonoid. Največ ga vsebuje čebula, ki predstavlja kar 10% njene suhe teže. Odgovoren je za sproščanje histaminov in drugih spojin, ki vplivajo na imunski odziv na alergene v telesu. Zmanjša bolečino v sinusih. V kombinaciji z vitaminom C in grozdnim ekstraktom močno zmanjša simptome alergije.

Kanadski zlati koren

Kanadski zlati koren ima antibakterijske in astringentne lastnosti. V kombinaciji z razpršilom fiziološke raztopine lahko močno zmanjša simptome alergij na cvetni prah.

Pekoča in začinjena hrana

Pekoča začinjena hrana lahko stanjša in sprosti nosno sluznico. Bolj pekoča in začinjena je, boljši je učinek.

Pekoča paprika v prahu

Dela po istem principu kot začinjena živila. Lahko jo vmešate v fiziološko razpršilo. Številni alergiki prisegajo ravno na to kombinacijo.

Seveda je naravnih sredstev za lajšanja negativnih simptomov alergij še mnogo več. V kolikor naravne pripravke uporabljate v kombinaciji s farmakološkimi antihistaminiki se prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Določene kombinacije domačih in farmacevtskih zdravil lahko simptome alergij na pelod samo še poslabšajo.

Izogibajte se uživanju ameriškega slamnika, kamilic, melon, kumaram, bananam in sončničnim semenom. Omenjena živila poslabšajo simptome alergij na cvetni prah.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Socialna omrežja ohlajajo razmerja

15 aprila, 2015 0