Tuesday, April 23, 2024

V raziskavi je sodelovalo le pet pacientov, tako da pristop potrebuje še nekaj let raziskav, so opozorili. Kljub temu, presenetljivo dobri rezultati dajejo upanje raziskovalcem genske terapije in bolnikom, ki trpijo za smrtonosnim aidsom.


"Cilj te stopnje raziskave je bil ugotoviti varnost in izvedljivost terapije. Rezultati so presenetljivo pozitivni," je dejal dr. Carl June iz Univerze Pennsylvania, ki je tudi vodil raziskavo.

Raziskovalci menijo, da bi lahko ta metoda imela učinek zdravila, saj se je imunski sistem pacientov izboljšal.

Aids ubil 25 milijonov Zemljanov

Za virusom aidsa je okuženih že skoraj 40 milijonov ljudi po celem svetu, smrtonosen pa je bil že za 25 milijonov Zemljanov. Mešanica zdravil lahko omejuje napredovanje okužbe, toda trenutno še ni cepiva ali zdravila za virus HIV in aids. Zdravila lahko povzročijo hude stranske učinke, virus v pacientu pa lahko postane odporen na ta zdravila, tako da morajo pacienti pričeti zdravljenje z drugim zdravilom.

 

Obetajoča terapija

Genska terapija obeta veliko, vendar je to področje raziskav še vedno zelo težavno, saj temelji na sklepu, da spremenjeni geni lahko pozdravijo bolezen. Genska terapija je pozdravila le nekaj pacientov, nekateri pa so zboleli za levkemijo. Eden je leta 1999 zaradi genske terapije umrl. Junova ekipa je poskusila z novim pristopom pri zdravljenju z gensko terapijo, s katero virus HIV najprej pohabijo.

"Virus je narejen tako, da je samo polovične velikosti originalnega patogenega virusa," je dejal June.

Antismiselni pristop

Tako imenovani ovojni gen ostaja, vendar postane nasproten originalu, gre za t.i. antismiselno manipulacijo. Raziskovalci so zbrali pet bolnikov, katerim ostala zdravila niso več pomagala, kar pomeni, da je virus že začel uničevati njihove imunske sisteme.

Junova ekipa je odstranila imunske celice, CD4 T celice, ki jih virus HIV napada. Raziskovalci so nato v laboratoriju z novim antismiselnim virusom HIV okužili CD4 celice in jih vstavili nazaj v paciente.

Ko HIV ali katerikoli drug virus okuži celico, vanjo vbrizga svoj genetski material. Celico tako spremeni v tovarno virusa HIV, ki včasih proizvede do tisoč kopij virusa, ki jih odda v okolje, preden eksplodira.

 

Celice oddale nepatogen virus HIV

"Ko je bil vstavljen novi antismiselni virus, so na novo okužene celice pričele oddajati okvarjen virus HIV," je dejal June. "Delci virusa, ki so oddani v svoje okolje, so sterilni – so nepatogeni," je dodal.

Test Junove ekipe je bil mišljen kot dokaz, da je njihov pristop varen. Tri leta kasneje nihče od pacientov nima nikakršnih škodljivih stranskih učinkov. Kot kaže je zdravljenje pomagalo pri obnavljanju imunskega sistema štirih od petih pacientov, virus pa ostaja delno zatrt.

Večje število ali večja učinkovitost?

"Nazaj v telo smo vstavili več CD4 celic, kot smo jih vzeli. Ne vemo ali je do izboljšanja prišlo samo zaradi večjega števila vojakov ali zaradi boljših protivirusnih učinkov," je dejal June.

Raziskava je trenutno v tretji fazi. Metode preizkušajo na pacientih, katerih virus HIV je pod nadzorom s pomočjo ostalih zdravil. "Ni še jasno, če zdravljenje deluje le na že okuženih pacientih, ali pa bi se lahko nekoč uporabilo tudi kot preventivna metoda," je dejal June.

Vir: Siol 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nevarna kozmetika

13 junija, 2012 0