Saturday, June 15, 2024

S kihanjem, smrkanjem, kašljanjem, bolečinam v grlu in občutku šibkosti se srečamo vsaj enkrat v letu. Vsi vemo, da to stanje ni niti najmanj ugodno, vzame nam nekaj delavnih dni, ki jih obkroženi z gomilo papirnatih robčkov nadomestimo z ležanjem v postelji.


Poleg tega si pomagamo s toplim čajem, limonami in medom, dobrodošel pa je obisk lekarne, kjer se založimo z najnovejšimi preparati proti prehladu. Prehladu napovejmo vojno z veliko bolj naravnim in zdravim načinom, z aromaterapijo.
 

Krepitev imunskega sistema

Aromaterapija se prvenstveno ukvarja s preventivnim zdravljenjem. V obdobju prehladov so eterična olja za to vrsto terapije več kot idealna. Vsa eterična olja so znana po svojem antiseptičnem delovanju, kar pomeni, da čistijo oz. ubijajo veliko število mikrobov v prostorih v katerem živimo in delamo. Že s samim čiščenjem prostorov in z razprševanjem eteričnih olj naredimo prvi korak k boljšemu počutju.

Priporoča se, da s seboj vedno nosimo paket robčkov. Robček pokapljamo s kapljico eteričnega olja z evkaliptusa ali materine dušice. Njun vonj ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema. V kolikor nas je prehlad prehitel si pripravimo toplo kopel v katero kapnemo tri do štiri kapljice omenjenih eteričnih olj.
 

Evkaliptus in materina dušica proti prehladu

Tekom prehlada se priporoča mazanje z omenjenima eteričnima oljema v področju prsi, saj tako pomagamo sprostiti naše dihalne poti. Zelo učinkovito se prehladu upremo z inhalacijo eteričnih olj. Večjo posodo napolnimo s toplo vodo v katero dodamo kapljico eteričnega olja, glavo prekrijemo z brisačo in vdihujemo dišeče izparevanje vode. Nič nam ne bo škodilo, če bomo na polico naše domače lekarne postavili pravi inhalator, katerega uporaba je veliko enostavnejša.

Inhalacijo je potrebno omejiti na pet minut, prav tako pa ne smemo pretiravati s količino eteričnega olja. S pretiravanjem povzročimo ravno nasprotno delovanje, zaradi premočnega vonja se zaprejo dihalni receptorji.

Postopek ponovimo dvakrat do trikrat dnevno.
 

Mešana aroma

Učinkovita je tudi mešanica raznih eteričnih olj npr. limon, pomaranč, materine dušice, mandarin, in podobno, ki jih zmešamo s hladnim jedilnim oljem. Z mešanico namažemo stopala, prsi in hrbet. Mešanico za otroke pripravljamo z blažjimi olji evkaliptusa in materine dušice.

Če nas je prehlad že pošteno načel si pripravimo kopel za noge. Kopel pripravimo tako, da v posodo za noge nalijemo toplo, ne prevročo vodo in v njo nakapljamo tri do štiri kapljice eteričnega olja evkaliptusa ali materine dušice. Eterična olja absorbiramo skozi stopala, oz. skozi receptorje na stopalih, ki se razširijo po celem telesu. Razpršitev po prostoru, ali aroma iz lučk prav tako ugodno vpliva na naš dihalni sistem.

Pomembno je, da astmatiki ne koristijo mokre in inhalacije, temveč eterično olje nakapljajo na papirnati robček in na ta način izvajati inhalacijo.
 

S čim nad kašelj?

Proti kašlju se borimo z mešanico vode in kapljice eteričnega olja čajevca, ki jo pripravimo v majhno stekleničko. Mešanico dobro pretresemo, saj se eterična olja v vodi ne topijo. Grgramo požirek raztopine in ga nato izpljunemo, nikakor ga ne smemo pogoltniti. Pred vsako uporabo moramo stekleničko ponovno pretresti.

Če niste ljubitelj farmacevtskih proizvodov in želite vseeno okrepiti svoj imunski sistem, predstavlja aromaterapija idealno terapijo za vas.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice