Monday, April 22, 2024

Okoli 5-10% primerov raka na dojki je rezultat podedovane poškodbe genov, kar 85% obolenj pa se zgodi ženskam, ki v družini nimajo obolelih. Bolezen nastane zaradi mutacije genov povezane s staranjem in splošnih življenjskih navad.


Znanstveniki izvajajo več raziskav, ki povezujejo prehranjevalne navade obolelih in tveganje obolevanja.

Še vedno sicer potekajo razprave o tem, ali lahko prehranjevalne navade vplivajo na razvoj raka na dojkah. Zagotovo velja, da zdrave prehranjevalne navade preprečujejo prekomerno telesno težo, ki je ključen dejavnik pri preprečevanju raka na dojkah, objavlja izraelski dnevnik Jerusalem Post.

Oktober je bil obarvan v rožnato, saj rožnata pentlja simbolizira boj proti raku na dojki, sedaj pa je čas, da se življenje obarva v mavričasto.

Potrebno je zaužiti sadje in zelenjavo različnih barv, ki ponujajo različne hranljive snovi potrebne za znižanje tveganja za nastanek raka na dojki.
 

Zeleno: brokoli in listnati ohrovt

Brokoli vsebuje veliko hranil kot so askorbinska kislina (vitamin C), karotenoid (vitamin A), kalcij in folna kislina (vitamin B9) in je prava hrana za vzdrževanje zdravja. Zadnje raziskave so v superživilu našle sestavine, ki se lahko zoperstavijo karcinomu. Verjetno niste zmožni pojesti toliko brokolija, ki bi vam lahko škodilo. Pomembno je, da brokoli zaužijete surovega ali kratko pokuhanega na pari.

Kot vsa zelenolistna zelenjava je tudi listnati ohrovt vir zdravja. Že od nekdaj se ga smatra kot preventivno živilo za pet vrst raka, med drugim tudi raka na dojki.
 

Rdeča: Paradižnik in lubenice

Likopen je zaslužen za paradižnikovo rdečo barvo, ki je močan antioksidant z znanimi protivnetnimi lastnostmi. Vse več raziskav kaže, da je povečano uživanje likopena povezano z nižjim tveganjem obolenja za rakom na dojki. Jejte paradižnik, rdeče sadje in rdečo zelenjavo.
 

Vijolična: Rdeče zelje

Rdeče zelje je bogato s antociani, pigmenti, ki so odgovorni za njegov vijolični videz, s sposobnostmi za boj proti raku. Vsebuje 36 različnih antocianov, flavonoidov vse pogosteje povezanih z verjetnim nižjim tveganjem obolevanja. Verjame se, da preventivno deluje proti raku na mehurju, debelim črevesom, prostate in dojk.
 

Rumeno: Sonce

Sonce seveda ni hrana, vendar nam nudi vse bolj zanimivo hranilo: vitamin D. Večina ne ve, da ta v maščobi topen vitamin pomaga pri absorpciji kalcija, pomaga krepiti zobe in kosti, vse več raziskav pa ga povezuje z nižjim tveganjem obolenja za rakom. Ameriški zavod za raziskavo raka (AACR) je nedavno objavil poročilo, ki govori o korelaciji med vnosom vitamina D in nižjim tveganjem obolenja za rakom na dojki.
 

Rjava: Orehi

V septembru je revija Nutrtion and Cancer objavila raziskavo, ki uživanje orehov povezuje s počasnejšim razvojem in rastjo karcinoma na dojki pri miših. Miši, ki so 34 dni uživale orehe, so imele polovico nižjo incidenco kot miši, ki so uživale lešnike. Ženske seveda niste miši, vendar orehi zares vsebujejo omega-3 maščobne kisline, antioksidante in fitosterole. Vsi našteti pa znižujejo tveganje.
 

Kaj je potrebno preskočiti?

Nasičene in transmaščobne kisline: vsi vemo, da povečujejo tveganje za številne bolezni, največ bolezni srca, dandanašnji pa se povezujejo tudi z višjim tveganjem za nastanek raka na dojki.
 

Alkohol

Ameriško združenja za boj proti raku je objavilo, da obstaja neposredna povezava med uživanjem alkohola in posledičnim nastankom raka na dojki. Raziskovalci priznavajo, da te povezave ne razumejo v popolnosti, vendar verjamejo, da je povezan z metabolizmom alkohola. Kakorkoli, dobro je vedeti da že nekaj kozarčkov na dan poveča tveganje za razvoj malignih celic v dojki.

Kategorija:   Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Žensko zdravje in kava

13 junija, 2012 0